Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупция към политическия опонент

Автор: Веселка Иванова
Коментари (0)
22:24 / 12.05.2024
1636
За никого не е изненада, че през последните седмици на политическата сцена у нас се наблюдава "затишие пред буря". Виждаме, че партиите са готови за компроматна война. В предстоящия един месец най-жестоко ще бъде обвинението в корупция към политическия опонент. Това ще бъде лайтмотивът на предизборната кампания, коментира за предаването "Нюзрум" по Радио "Фокус" политологът Атанас Радев.

"Ниски доходи, правосъдие и корупция – това са три перманентни теми, които се въртят във времето. И в момента, когато погледнем към проблемите на българските граждани – отново виждаме корупция, здравеопазване и ниски доходи. Това означава, че имаме проблем на политическо ниво", обясни той.

По думите му няма нищо драматично в избори 2 в 1: "На 9 юни белгийците ще избират европейски парламент, национален парламент и местна власт. Не мога да разбера защо политическите партии у нас не се възползват от тази ситуация – да обяснят какво се случва в този Европейски парламент и как ние участваме в процесите".

Според Радев гражданите са наясно с важността на Европейския парламент и с акта на гласуването: "Но по-големият въпрос е в поредицата от избори и спада на избирателна активност. Това не ни повдига един много съществен въпрос за кризата на представителство. В 49-тия парламент е представено 35% от българското общество. Тези 35% вземат решения за останалите 65%. По какъв начин политиците ни работят за това да бъдат включени гражданите? Трябва да си зададем и въпроса: "Каква демокрация искаме да имаме ние и каква демокрация отстояваме?".

"Хубаво е да се провери назад в историята дали сме се докарвали до такава ситуация, в която и изборите нищо не могат да променят. Няма политическа алтернатива за управление. Единствената положителна нотка се състои в това, че има няколко важни теми за решаване – Планът за възстановяване, плащанията по него и регулаторите", коментира още Атанас Радев. Според него тези теми могат да се окажат "лепилото“ за правителство със нов срок от 9 месеца.

Що се отнася до Европейските избори, политологът изрази опасение за курса, по който ще поеме Европа след 9 юни.

Виж коментарите (0)

Още по темата (649):
14.10.2024 Президентът: Българските общини трябва да компенсират с много повече работа, отговорността на централната власт е сериозна
25.09.2024 Катя Панева от ПП "Демократична България": Убедени сме, че ние ще сме алтернативата на България с номер 26
14.09.2024 Михаил Константинов прогнозира разпределението на мандатите в новия
парламент
14.09.2024 Делян Пеевски: ДПС - Ново начало ще работи за хората, заедно с хората
26.08.2024 Борислав Цеков открито срещу Кирил Петков: Важно му е заради "кеш в торби", пачки, пудели, контрабанда
25.08.2024 Вече е ясен външният министър в кабинета на Главчев
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).