Андрей Новаков за "военен Шенген": Нужен е, за да се сложи край на затрудненото предвижване на отбранителна техника от едно място на друго

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
16:27 / 01.03.2024
1570
Нужда от това има. Аз не си представям как ще се отбраняваме, ако нашата техника виси по задръствания на границите, както се случва и с нашите камиони. Това каза за Аудиокаста "Това е България" на "Фокус" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод предложение за разгръщане на европейско военно производство и неговата лична идея за финансиране на бъдещ военен Шенген. 

"Тук искам да кажа, че "Евробарометър“ направи изследване, което показа, че 8 от 10 европееца искат по-тясно сътрудничество по отношение на отбраната, искат увеличаване на бюджета за отбрана, иска да се чувстват сигурни", посочи той като напомни, че руските войници са вече в Европа. "В България бяха заловени двама принадлежащи към руското военно разузнаване шпиони, които са работили на българска територия, и то не е в подкрепа на българската държавност и на европейските ни принципи, и на европейския ни начин на живот. Ето защо ние отдавна сме обект на такъв апетит, и колкото по-скоро разберем, че не сме в сладкарница и че трябва да се погрижим за собствената си отбрана, толкова по-добре", бе категоричен българския евродепутат.

По думите му има много затруднения за предвижването на отбранителна техника от едно място на друго, особено в посока Южния фронт на НАТО, на Европейския съюз, точно където сме ние, защото просто няма пътища. Според Андрей Новаков има две решения на проблема: "Първо, ЕС да задели повече от тези 1,8 милиарда, които в момента има, за да изгражда инфраструктура с двойно предназначение –  мостове, тунели, пътища, които в мирно време да се използват за свободно движение на хора и на стоки, но не дай Боже, ако се наложи да се усилва отбранителният капацитет на Изток, бързо от Италия през Албания, Македония до България и Румъния да може да се придвижи техника. Второ, за да може тази техника да не се бави по границите, да не се реди както всички останали, както се случва в момента, трябва да се създаде споразумение, схема, която много хора избраха да наричат "военен Шенген“, а то е именно споразумение, в което по облекчени процедури, по бърза писта, зелени коридори да преминава тази техника без да се бави.

Запитан дали всички страни членки на ЕС ще бъдат част от този военен Шенген или пак ще има принцип на приемане и нас ни очаква драма като с другия Шенген, евродепутатът смята, че тук не можем да си позволим да чакаме 10 години, колкото чакаме за другия. "Процедурата би трябвало да е много по-съкратена, а темпото и динамиката, с която се развива конфликтът в Украйна, изискват от нас да сме много по-реактивни и да не задълбаваме в бюрокрация, каквато склонност често проявява Европейският съюз", обясни той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (455):
31.08.2024 Унгария подкрепя пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген
08.07.2024 Ето колко точно милиона загуби има България заради забавянето на пълното й присъединяване към Шенген
27.06.2024 Вътрешният министър: Оптимист съм, че до края на годината България ще бъде приета в Шенген и по сухопътна граница
19.06.2024 Обещания към България и Румъния и слоган, вдъхновен от Тръмп: Унгария поема председателството на Съвета на ЕС
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
Още новини от Национални новини:
Вижте задръстването край Кресна! По-добре изберете друг маршрут!
На връщане от Гърция българка възкликна: От години не съм виждала...
Корнелия Нинова: Председател съм на БСП, защото такъв е законът
Манол Пейков за листите на ПП-ДБ: Няма 100% яснота
Пожар на АМ "Тракия"! Задимено е!
Нивата на заплатите в България - 3 200/3 300 лв. средно на месец,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).