Андрей Новаков: Няма държава в ЕС, която да е обедняла след приемането на еврото

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
14:02 / 20.02.2024
1770
"Много хора вярват, че ще обеднеят, ако се въведе еврото, което означава, че ние трябва да ставаме все по-добри в обясняването защо това не е така. Нито едно правителство в Европа, без значение къде се намира в политическия спектър, не е обмисляло сериозно евентуално излизане от еврозоната. Само това трябва да говори достатъчно ясно".

Това подчерта евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков по време на конференцията в Европейския парламент на тема: "Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро". Ключовата дискусия в Брюксел беше организирана от колегата му от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Андрей Новаков напомни, че няма такава държава в ЕС, която да е обедняла след приемането на еврото. "Самата валута не предизвиква покачване на цените", заяви той. За тези, които са давали пример с Хърватия, в която е имало скок в изписаното на етикетите, той изтъкна като заслуга за случилото се недобросъвестните търговци, които са спекулирали с цените особено в първите месеци след въвеждане на еврото в страната.

Евродепутатът обясни, че с приемане на еврото лихвите по кредитите ще се понижат, защото еврото е по-сигурна валута от лева, съответно и рискът за банките би бил по-малък.

Въвеждането на еврото ще даде и положителен тласък на туризма в България, убеден е Андрей Новаков. "Заради съчетаването на ефекта на влизането в Шенген и Еврозоната, през изминалото лято в Хърватия е имало повече туристи, отколкото в Италия. Не се налага да смяташ курсове, да търсиш change бюра, да се чудиш какво да правиш с остатъка от парите след края на почивката и т.н.", даде практичен пример евродепутатът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (450):
10.10.2024 България има реални шансове скоро да покрие нов критери
09.10.2024 Николай Василев: Ако има реформаторско правителство, догодина България ще стане част от еврозоната
09.10.2024 Двойното обозначаване на стоките в магазина ще бъде задължително една година от приемането на еврото
07.10.2024 От март по магазините: Етикетът ще в лева и евро, за да свикваме
01.10.2024 Кристалина Георгиева: България има шанс да влезе в еврозоната догодина
01.10.2024 Вицепрезидент на банка: На едни 1000 лв. при превалутиране хората могат да загубят 6 – 7 лв.
Още новини от Национални новини:
Важно съобщение от родна банка: Решихме да дадем нов живот на кар...
"Селската супер кола" от Родопите раздели мрежата
Полковник посочи смущаващ факт покрай трагедията със загиналите к...
Докараха със "Спартан" тежко болно дете от Германия
Бойко Борисов: Изпускаме златно време!
Ето кога ще е поклонението пред Николай Волев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).