Ако изборите бяха днес: ГЕРБ - 26,8 %, БСП – 17,5 %, ДПС – 7 %

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (22)
13:28 / 12.10.2012
1300
През последните месеци няма значима промяна в електоралното влияние на управляващата партия. Политически идентифициращи се с нея и твърдо деклариращи готовност да подкрепят ГЕРБ на предстоящ вот са 26,8%. Това сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи, направено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

Данните открояват равномерно разпределение на електоралното влияние на ГЕРБ в повечето социално-демографски групи, с изключение на жителите на селата, крайно бедните, възрастните и необразованите респонденти.

17,5% от участвалите в настоящото изследване декларират електорални симпатии към БСП. Регистрираме непроменен профил на електоралната подкрепа за тази партия, както и втвърдяване на ядрото от нейни симпатизанти. Предстои да установим как ще се отрази на самочувствието на партията изборът на Сергей Станишев за лидер на ПЕС.

ДПС е трета политическа сила с електорален дял от 7%, а "България на гражданите" - четвърта с 4,3%. Налице е леко свиване на дела на подкрепящите партията на Меглена Кунева след пика на обществените симпатии от времето на учредяването й. В същото време не бива да се подценява потенциалът на тази нова формация.

"Атака" получава 3% и разширява влиянието си сред градското население на страната. Евентуална коалиция между "Атака" и ВМРО поне засега изглежда успешна с оглед възможността за попадане в следващ парламент.
Все още самостоятелното електорално влияние на партиите от Синята коалиция не им гарантира участие в следващ състав на Народното събрание.

Поради това, че в настоящия политически момент е на дневен ред търсенето на политически алтернативи, редица по-малки формации, повечето от които непредставени сега в парламента, водят активна политика и дават заявка, че ще се борят за присъствие на политическата сцена. Това се отнася до НДСВ, ВМРО, НФСБ, ГОРД, ЛИДЕР и др.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни, пр...
Корабите от Противоминната военноморска група ще пазят Черно море...
Пилот, летял с L-39 Албатрос: И най-опитните понякога грешат
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).