Агенциите по рибарство на България и Румъния се договориха за общи контролни планове по Черно море

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:46 / 09.05.2012
641
Правилата, условията за риболов и опазване на рибните ресурси в Черно море бяха обсъдени на работна среща във Варна между Изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и Румъния, представители на Европейската комисия, представители на Гранична полиция на двете държави и представители на браншови рибарски организации. Срещата бе по инициатива на браншова риболовна организация "Черноморски изгрев" и организирана със съдействието на ИАРА.

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов откри срещата, като подчерта, че като страни-членки на ЕС, България и Румъния носят обща отговорност за контрола на риболова и опазване на рибните ресурси в Черно море и в тази връзка е необходимо двете Агенции да хармонизират дейностите си.

На срещата между Агенциите по рибарство на България и Румъния и ЕК се обсъди равния достъп в общоевропейските води за улова на риба, като целта бе да се определят точно правилата по отношение на контрола, който трябва да извършват съвместно Агенциите по рибарство на България и Румъния, както и на двете Гранични Полиции. Акцентът в срещата бе поставен върху това да няма никакво значение дали рибарите се проверяват от румънски или български власти и те да извършват еднакъв по вид проверки и да изискват едни и същи документи.

Представителите на Европейската комисия г-н Хавиер Васкес и г-н Антонио Сервантес представиха пред участниците в срещата общата рамка на контрола във водите на ЕС, както и правата и задълженията на контролните институции. Те говориха и по въпроса свързан с борбата с незаконния, нерегулиран и недеклариран риболов и правата и задълженията на администрациите на страните-членки и рибарите.

На срещата се постави въпроса и за извършвания свръх улов от страна на Турция, тъй като България и Румъния имат квотен принцип, а турците нямат. Представителите на Европейската комисия, заявиха, че се водят разговори с Турция по отношение на свръхулова, който осъществяват турските рибари.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ваксините срещу грип са налични в аптечната мрежа
Рано тази сутрин: ПТП на АМ "Тракия" между 3 автомобила
Проф. Кантарджиев: Ликвидирахме тази заплаха!
Празник е! Не трябва да се взимат съдбоносни решения
Хиляди отдадоха последна почит към капитан Венцислав Дункин
Адвокати от цялата страна готвят протести, недоволни са от ветото...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).