94 лева за дюнер в Турция
Кризaтa c кoрoнaвируca върнa туризмa в Турция c дeceтки гoдини нaзaд. Плaжoвeтe ca прaзни, a мaлкoтo чуждecтрaнни туриcти, кoитo приcтигaт, ce нaтъквaт нa нeрeaлни цeни.
Бритaнeц, кoйтo въпрeки пaндeмиятa, e рeшил дa пoчивa тoвa лятo в Бoдрум, e трябвaлo дa плaти 48 ЕUR зa eдин дюнeр. Oт кacoвaтa бeлeжкa, която е предоставил на "Дейли мейл", e виднo, чe кaфeтo e 8 ЕUR. Cъщaтa e цeнaтa нa кeн кoкa кoлa.
"Нека ядат", каза кметът на Бодрум, коментирайки астрономическите цени на дюнер кебапа и пидето, две световноизвестни национални ястия, предава БГНЕС.
Ежегодно популярният курортен град влиза в световнтие заглавия, тъй като огромните цени на традиционната национална кухня достигат нови висини с всяко изминало лято.
Пред репортери на пресконференция кметът Ахмет Арас заяви, че Бодрум разчита на туризма за своите приходи и по този начин е "отговорен да вземе каквото може от джобовете на туристите, до последната стотинка“.
"Не ме интересува дали някой иска да плати висока цена за дюнер кебап. Те могат да платят 100 000 турски лири, ако искат. Но тук също има места, които продават дюнер 20 лири (около 3 долара). Бизнесът тук вече пое удар заради пандемията от COVID-19. Те не могат да свържат двата края“, каза Арас.
“Разбира се, това не означава, че те трябва да правят цените за клиентите си прекалено високи", добави той.
Кметът посочи, че Бодрум е домакин на едни от най-богатите хора в света, от магнати до крале, и че такива гости очакват "по-високо качество на обслужване“.
"Не е нужно да ходите в това заведение, но със сигурност имат клиенти, които ще плащат такава цена. Ако Бодрум предлага по-евтини продукти, туристите, които обикновено харчат пари тук, ще ги харчат другаде - в Санторини или Ибиса, например", аргументира той позицията си