92 години от подписването на Ньойския мирен договор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
13:24 / 27.11.2011
700
27 ноември е дата, която е изпълнена с горчивата поука, че политиците трябва да умеят да избират съюзници и противници. Това каза историкът академик Георги Марков, директор на Института по история на БАН, по повод 92-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. По думите му - по време на Първата световна война това, което е липсвало на българската външна политика, е липсата на прозорливост - кой ще спечели войната. "Дипломатите от столиците на шестте европейски сили - от шест пълномощни министри, петима са посочвали, че Съглашението разполага с огромни човешки и материални ресурси, и че Германия и Австро-Унгария не могат да спечелят войната. 

Но в края на краищата цар Фердинанд и правителството на Радославов избират погрешната страна, губещата страна. Една война, която не е могла да бъде спечелена въпреки нашата бойна слава по бойните полета", каза академик Георги Марков.

По думите му - с Ньойския диктат, България не само губи територии, но губи и вярата, че може да решим със собствени сили българския национален въпрос. "Оттогава често се казва: каквото и да правим - и да печелим бойни победи, то Великите сили решават. Според мен - там е коренът и на днешното обезверяване - когато, вместо да се захванем със собствени сили да решим един въпрос, ние се надяваме, че някой от вън ще го реши", коментира историкът академик Георги Марков.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).