850 хил.лв. приходи в хазната от акциз върху домашната ракия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
15:47 / 26.12.2013
779
Близо един милион лева са влезли в държавната хазна от производството на домашна ракия от началото на годината. В същото време проверките на Агенция Митници за нередовни казани са се увеличили.

В Нови Искър се намира един от големите казани в района на София. В сумата от над милион лева влизат приходите от акциз, платен от домашните производители и от регистрацията на домашните казани. През тази година от платеният акциз е 858 хиляди лв., а година по-рано е бил 736 хил. лв.

Митническите служители са направили малко повече от 1000 проверки през тази година. Наложените глоби са за 197 хиляди лева. Размерът на санкциите е като през миналата година. Почти двойно обаче се е увеличил броят на споразуменията за прекратяване на административно наказание за нелегален казан. В тези ситуации производителите плащат 50% от стойността на казана си, но държавата не им го конфискува.

Троян е градът, където се произвежда най-добрата сливова. Симеон Симеонов вари ракия, откакто се помни. Тази година си направил 20-ина литра. Внезапна проверка на митниците обаче слага край на дългогодишната му традиция.

"Плаках като малко дете, счупих всички чаши и рекох "до тук варене на ракия", коментира той. Симеон решава да си търси правата в съда. За да си върне конфискувания 45-литров казан. "Да речеш, че съм производител, да продавам иди-дойди, а то е просто си правя кефа. Аз си го взех от един приятел, който ми го даде без нищо. Това е невъзможно да ме съдят за такива работи. Просто си правя кефа. Иначе, ако продавам, да ме одерат и ако искат и 5 милиона", добави Симеонов.

От Агенцията Митници обясняват, че законът е еднакъв за всички, без значение капацитета на казана. "Всеки има право в собствения си имот или двор да съхранява такова съоръжение, но няма право да произвежда. За да произвежда в закона е заложено изрично да има регистрация", обясни Цецка Дочева от Агенция Митници. "Първо на първо те да хванат тия, дето произвеждат ментета, отколкото да глобяват тия", смята Симеонов.

Гаражът на Симеон е проверен след сигнал, подаден от съседи. Както при повечето от проверките.

Всички производители на домашна ракия или вино са категорични, че производството им е само и единствено за собствено удоволствие. Най-важното, което препоръчват обаче е продукцията да се консумира с мярка.

Източник: bTV


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).