ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
60% от свинското месо у нас не е българско | ||||||
| ||||||
Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите. Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците. "Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс. Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули. Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо. "Русенецът се научи да търси българското месо. Смятам, че това важи не само за Русе като регион, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година", обясни Палишки пред NOVA. И докато свинефермите се възстановяват, то в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват. "За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство. "Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров. Независимо от цената, клиентите търсят българското производство и казват, че не лишават домакинствата си от месо. "Предпочитам местните продукти на нашия пазар, а не внос, защото са пресни и по-качествени, така мисля", споделя Теодор. Ваня пък обясни, че купува често телешко варено, риба един път в седмицата, но свинското предпочита най-вече. За предстоящите пролетни празници животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", разкри Диян Тодоров. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
19-годишен айтозлия загази сериозно
09:35 / 29.11.2024
Виктор и Беба си дават ново начало извън къщата
09:03 / 29.11.2024
Спират водата на тези места в Бургас днес
10:02 / 29.11.2024
Почина светило в българската медицина
13:02 / 01.12.2024
Две нагли кражби разкриха в Бургас
10:40 / 29.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета