6 години затвор за укрити осигуровки, 4 за заразяване на компютър с вирус

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
14:02 / 22.12.2013
900
Работодател, който не плаща осигуровките на своите служители, може да отнесе до 6 години затвор. Промяната в Наказателния кодекс предвижда наказанието да се налага, ако укриването засяга не по-малко от 25 минимални работни заплати. Санкцията важи и за неплащане на пари за здраве.

Предвижда се и наказание за шеф, който наема работници без трудов договор или обяви пред държавата, че плаща заплата по-малка от реално платената. За престъпление ще се счита и ако работодателят не подаде декларация или напише в нея неверни данни. От наказание обаче се освобождава самият работник, независимо дали е бил съучастник на шефа си или дори негов подбудител.

Хората, които умишлено заразят с вирус компютър, ще носят наказателна отговорност според новия НК. Това престъпление е разписано в раздел "Действие с вредна програма", а наказанието предвидено за него ще е затвор до 4 години и глоба от 2000 до 10 000 лв.

Освен това ще се наказва разбиването на пароли за социални мрежи или електронни пощи и ровенето в тях. Проектът въвежда 1 година затвор или пробация за всеки, който вземе чужда парола. В случаите, когато става дума за длъжностно лице, съдът може да реши да наложи по-строго наказание. То предвижда до 5 години затвор и глоба от 5000 до 15 000 лева. Експертите са предвидили отделна глава, която се нарича "Престъпления при използване на информационни системи". Именно в нея е записано, че "който осъществи без разрешение достъп до информационна система или до данни в нея се наказва с лишаване от свобода до 2 г. или с пробация". Това означава, че хакерите вече ще влизат в затвора, ако бъдат заловени и бъде доказано тяхното престъпление. Според записаното в документа съдът ще може да наложи и глоба до 10 000 лева на хакера.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Доц. д-р Тодор Попов: Третата сливица при децата може да маскира ...
ГЕРБ утвърди листите за изборите: Димитър Николов води Бургас
Ходене по мъките: Как възрастни хора и самотни майки могат да нам...
Торнадо се образува край бреговете на Ахтопол
Гори от двете страни на магистрала "Тракия", екипи на полицията и...
Голям пожар на 30 км от Пловдив затвори магистрала "Тракия"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).