500 лв. глоба за нерегистрирано неогнестрелно оръжие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (13)
16:14 / 26.09.2011
822
Административно наказание в размер на 500 лева и имуществена санкция в размер на 1000 лв. ще се налагат при липса на уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие. Това каза на брифинг в Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР комисар Божидар Василев, директор на служба "Контрол над общоопасните средства".

Санкцията за гражданин - физическо или юридическо лице, което повторно не е подало уведомление за притежание на неогнестрелно оръжие към директора на Районно полицейско управление, става 3000 лв. "Гражданите, които са закупили оръжие сега или докато законът вече е бил в сила - от 17 септември 2010 г., имат 14-дневен срок да го регистрират", обясни комисар Василев. Лице, което е закупило неогнестрелно оръжие от друга страна, има на разположение 4 месеца, за да уведоми директора на полицейското управление и да подаде заявление за регистрация.

Комисар Василев подчерта, че в Закона за оръжията не е предвидено събирането на такса за регистрация. Той също не е предвидил и норма за съхранение на оръжието, но гражданите трябва да го пазят от достъп на деца. "Който допусне дете да закупи или носи неогнестрелно оръжие се наказва с глоба до 500 лв.", каза комисар Василев.

Той подчерта, че е забранено откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна или самоохранителна дейност. Забранено е носенето на оръжие на политически и спортни мероприятия, както и в молитвени домове, здравни заведения и социални домове. Забранява се и използването им след употреба на алкохол или наркотични вещества.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).