5 ваканции и сесия през новата учебна година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
12:13 / 02.08.2011
667
5 ваканции и подобна на студентската концентрирана сесия за външно оценяване и матури очакват учениците през предстоящата учебна година. Това става ясно от проекта за заповед на просветното министерство за определяне на учебното време през 2011/2012 учебна година.

Изненадата за учениците са многобройните ваканции. На практика само през март ще се ходи на училище плътно всеки делничен ден. През останалите месеци класовете ще очакват с нетърпение дните за отдих, отпуснати от министерството на образованието. Учебната година ще започне по традиция на 15 септември. В края на втория училищен месец започва първата ваканция-есенната. Новата ваканция ще донесе весело настроение в школата в последната седмица на октомври и първата на ноември. Учениците ще запразнят на 29 октомври в събота и ще се върнат по чиновете в сряда на 2 ноември.

Коледната ваканция започва по традиция на Бъдни вечер - 24 декември. Просветното министерство удовлетвори желанията на протестиращите ученици за по-дълга почивка покрай новогодишните празници. Тази година след Коледа децата могат да си направят планове за 16 дни напред, защото първият учебен час за 2012 г. ще бъде чак на 9 януари.

Още следващия месец учителите разпускат школските редици за втора ваканция през зимата - от 23 до 29 февруари. Пролетната ваканция е насрочена след първата седмица на април. За всички ученици без абитуриентите почивката настъпва на 7-и и приключва на 16 април. Дванайсетокласниците ще почиват символично по Великден - само от 12 до 16 април.

Ваканции са осигурени благодарение на нов график за изпитите за външно оценяване и матурите. Просветното министерство въвежда концентриран изпитен период подобен на студентската сесия. Почти всеки ден ще се провеждат национални изпити в периода от 21 май до 6 юни. На 21 май изпитната сесия започва с теста след 7-и клас и матурата по български език и литература. Само с ден промеждутък, на 23 май, изпитите продължават с теста след седми клас по математика и втората задължителна матура по избор. На 4, 5, 6 юни в графика са заложени изпитите за външно оценяване след 7-и клас съответно по чужд език, обществени и природни науки. Матурите по желание дванайсетокласниците могат да държат в периода от 26 май до 4 юни.

Покрай изпитите за 7-и и 12-и клас останалите ученици ще си осигурят и петата за годината миниваканция през май. За неучебни дни са обявени датите на най-тежките национални тестове - 21 и 23 май. Но учениците ще почиват и на 24 и 25 май по повод Деня на славянската писменост. Така цялата предпоследна седмица на май също влиза в плановете за отдих през следващата учебна година.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).