454 проверки на Морска администрация през 2012 г. за чистотата на морето

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
17:19 / 16.02.2013
495
454 проверки са извършени от Морска администрация през 2012 г. по отношение чистотата на морето, това сочи годишният отчет на ИАМА. От там информират, че през отчетния период МА - Варна и МА - Бургас" са извършили 454 периодични проверки на чистотата на акваториите, пристанищата, рейдовете и кейовите места и 37 проверки по сигнали за замърсяване на морската среда. През миналата година инспекторите успешно са осъществявали ефективен контрол на корабите за съответствие с българските, европейските и международните изисквания за предотвратяване замърсяването на морската среда и въздуха.

По линия на държавния екологичен контрол са проверени 914 кораба от общо 3 655 кораба от подлежащите на проверка по Наредба № 15/28.09.2004 г. за предаване и приемане на отпадъци - резултат от корабоплавателна дейност и на остатъци от корабни товари. При нормативно изискване минимум 25%, са проверени точно 25% от общия брой кораби, посетили пристанище Варна и пристанище Бургас.

През 2012 г. в Д"МА - Варна" и Д"МА - Бургас" са регистрирани общо 3 513 уведомления за отпадъци и 1 131 уведомления за бункеровъчни операции на кораби. През отчетния период за неспазване нормите за опазване на околната среда в Д"МА - Бургас" и Д"МА - Варна" са издадени общо 44 акта за административни нарушения и 38 наказателни постановления.

Основните нарушения са свързани с неспазване на разпоредбите на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, съгласно които при престоя на корабите в българско пристанище следва да се ползват горива с ниско съдържание на сяра. Актовете и съответните наказателни постановления не са обжалвани, глобите са своевременно платени.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Приех сериозно отправената покана от Делян Пеевски...
Тежка катастрофа с три автомобила затвори пътя между Монтана и Ви...
Лъчезар Богданов: Ето какво ни чака със заплатите
Чуждестранни инвеститори се изтеглят от България, а десетки хора ...
Анестезиолог: На 27 октомври искам да видя как лъвовете излизат д...
Цената на кравето масло се вдига, киселото мляко поевтинява


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).