270 хиляди двойки у нас с репродуктивни проблеми

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
13:39 / 27.09.2011
605
Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, каза депутатът от "Атака" Калина Крумова днес на кръгла маса в парламента за узаконяването на заместващото майчинство в България.

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т.нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца. Според Калина Крумова това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението.

Според омбудсмана Константин Пенчев в предложените законодателни промени е намерен балансът, който ще предотврати изнудване от страна на заместващата майка, търговия и злоупотреби. Той подкрепя предложенията и се надява парламентът да ги приеме.

Трябва да се изяснят някои казуси, смята зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова - какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители, както критериите за избиране на заместваща майка и двойките, които могат да се възползват от това.

Крумова отговори, че част от тези въпроси са решени с предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се записват в предварителен договор, посочи депутатът.

Трябва да е установено безплодие, поне един от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в България. Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете.

ГЕРБ, БСП и Атака подкрепят промените

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова посочи, че това е един от начините за решаване на демографската криза в България.

Драгомир Стойнев от левицата, председател на социалната комисия, обаче смята, че не трябва да се бърза между първо и второ четене и трябва да се изяснят всички възможни казуси.

Огнян Стоичков от Атака, председател на образователната комисия, посочи, че така ще се пресече търговията с бебета. Стоичков е чувал, че момченцата се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигали цената.

Източник: bTV


Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).