Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
270 хиляди двойки у нас с репродуктивни проблеми
Автор: Екип Burgas24.bg 13:39 / 27.09.2011Коментари (5)605
© Burgas24.bg
Около 270 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, каза депутатът от "Атака" Калина Крумова днес на кръгла маса в парламента за узаконяването на заместващото майчинство в България.

Крумова е инициатор на промени в няколко закона, които да регламентират т.нар. сурогатна майка, за да се даде възможност и на хора със здравословни проблеми да имат деца. Според Калина Крумова това би помогнало на страната ни да се справи с демографския проблем и застаряването на населението.

Според омбудсмана Константин Пенчев в предложените законодателни промени е намерен балансът, който ще предотврати изнудване от страна на заместващата майка, търговия и злоупотреби. Той подкрепя предложенията и се надява парламентът да ги приеме.

Трябва да се изяснят някои казуси, смята зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова - какво се случва, ако детето се роди с някакво увреждане и не отговаря на очакванията на приемните родители, както критериите за избиране на заместваща майка и двойките, които могат да се възползват от това.

Крумова отговори, че част от тези въпроси са решени с предложените промени в закона за здравето.

От сурогатна майка могат да се възползват само двойки, които имат сключен граждански брак, а правата и задълженията на двете страни ще се записват в предварителен договор, посочи депутатът.

Трябва да е установено безплодие, поне един от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в България. Има изисквания за заместващата майка - тя трябва да е български гражданин, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете.

ГЕРБ, БСП и Атака подкрепят промените

Председателят на здравната комисия Десислава Атанасова посочи, че това е един от начините за решаване на демографската криза в България.

Драгомир Стойнев от левицата, председател на социалната комисия, обаче смята, че не трябва да се бърза между първо и второ четене и трябва да се изяснят всички възможни казуси.

Огнян Стоичков от Атака, председател на образователната комисия, посочи, че така ще се пресече търговията с бебета. Стоичков е чувал, че момченцата се продават за около 25 хиляди евро, а момиченцата - за 18 хиляди, като русата коса и сините очи вдигали цената.

Източник: bTV









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.09.2011 г.
0
 
 
От сурогация или заместващо майчинство се нуждаят не повече от 100 жени в България. Броят на двойките с репродуктивни проблеми и търговията с деца нямат нищо общо с идеята за заместващо майчинсто, отново се смесват компютри с компоти.
0
 
 
Ха - и със сигурност сред тях няма мангали :) Как може едно нормално семейство, което се убива да работи, да гради кариера, да постигне нещо в живота да има проблеми с нещо естествено като зачеването, а мангалките да изстрелват по 10-15 деца в репродуктивния си период и да ги захвърлят на сметището
егати новия облик-мн.е мрачен
на 27.09.2011 г.
0
 
 
Според мен, тази цифра е завишена многократно! Според НСИ (Национален "Стъкмически" Институт), през 2008 г са родени 77 712 бебета. Оттук може да се направи извода, че настоящи и евентуални родители са 400 000... 500 000 двойки. И още 270 000 с проблеми!? Да не би вече да сме 15 млн., или "ин-витро" за акушерите е като водата за кръчмаря!?
+2
 
 
Голяма работа! Нали има депутати, които предложиха личните си услуги "ин виво", вместо "ин витро"...
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: