2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре
Цените на свинското месо вероятно ще растат и в България, както в целия свят, прогнозира Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България пред "Фокус".
Той подчерта, че страната ни не е ценообразуваща държава по отношение на свинското месо.
"Ние сме част от пазарите в света, ръстът на цените се обуславя от други държави и фактори. Основният ценообразуващ фактор е Китай, където се отглеждат и потребяват повече от половината прасета в света. Там болестта нанася гигантски щети, поне 30% от поголовието на животни вече не съществува, очаква се още по-голямо намаление през следващите месеци. Същото е положението и в други страни на Югоизточна Азия", каза той.
Оказва се, че в България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме.
Така че независимо от разпространението на заболяването в страната, цените най-вероятно ще растат, защото растат по целия свят.
Цветан Илиев отбеляза, че мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо.
Той подчерта, че има строго регламентирани правила за стопанствата, които отглеждат прасета тип "заден двор", сред които ограничен брой на животните, които да са родени в промишлени свинекомплекси с разрешение да осъществяват развъдна дейност.
"Практиката показва, че в много села няма ветеринарен контрол, което е опасно за хората по отношение на други заболявания. Затова е необходимо да се прилагат съществуващите правила и законодателството", заяви той.