2/3 от храните на българската трапеза от внос

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:41 / 03.06.2011
671
Две трети от храните, които българите слагат на трапезата си, са вносни или са произведени със суровини от чужбина. Това става ясно от анализ на Българската стопанска камара. За продоволствия, дошли от странство, през 2009 г. са заплатени близо 4.7 млрд. лв., са изчислили експертите, базирайки се на данни от националната статистика. В страната ни през последните години има трайна тенденция на нарастване в потреблението на стоки от внос, сочи още анализът.

Захарта и захарните изделия са изцяло произведени със суровини от внос. Причината е, че в нашата страна вече не се произвежда цвеклова захар и се разчита само на импорт на тръстикова. Кафето и какаото също са стоки, за които разчитаме само на внос.

70 на сто от храната, която консумираме, е вносна и не виждам като експерт никакъв вариант тази картина да се промени. Това каза председателят на Съюза на търговците на храни Александър Йоцев. Основната причина за това е фактът, че в българския износ преобладават суровини - слънчоглед и зърно, а внасяме олио, брашна и други преработени стоки. Необходимо е да изнасяме продукти с висока добавена стойност, категоричен е Йоцев. Именно те създават работни места и остават в страната повече средства. Месото и месните продукти са с най-голям дял на експорта - 84 на сто, след това се нареждат плодовете и зеленчуците, при които от странство се осигуряват 78 на сто от необходимите количества. Статистиката показва още, че две трети от рибните блюда се приготвят от вносни суровини.

Има сезонност при вноса на пресен зарзават, уточни Йоцев. През лятото разчитаме на зеленчуци от страните членки на общността - най-вече Гърция, Испания и Полша. В късната есен, зимата и ранната пролет разчитаме на Турция, Македония и Йордания. Значителни количества говеждо месо се внасят у нас от Южна Америка, при това на доста сносни цени, каза Йоцев.

Само за пет години дялът на зеленчуците и плодовете от внос се е увеличил с около 20%, а на месото се е удвоил, сочи още анализът.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Земеделският министър поиска забрана за внос на украински яйца в ...
Климатолог разкри какво ни чака
Политолог: Всичко изглежда съшито с бели конци! Трифонов се превр...
Въшният ни министър обсъди отпадането на визите за българите, път...
БНБ обясни как да познаем фалшивата банкнота от 100 лева, която в...
"Има такъв народ" утвърди листите за изборите: Слави Трифонов пов...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).