Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
2 млн.лв. струва проектът за експониране на археологическите разкопки в Созопол
Автор: Екип Burgas24.bg 13:45 / 30.09.2012Коментари (0)604
©
Близо 2 млн. лева струва проектът за експониране на археологическите разкопки в Созопол, каза проф. Божидар Димитров, директор на НИМ. 

"Предвидено е експонирането на крепостната стена и останалите паметници на културата, които има там като църквата "Св. Николай Чудотворец" и това, което ще излезе под земята, когато довършим последния терен, който трябва да се разкопае или новия вход на града така да се каже. Тъй като, разкопките ще разкрият поне две крепостни стени, иска ми се да допълня, че крепостната стена на Созопол не е единична, а двойна. Това, което се вижда в момента е протехизма, зад която има още по-мощна стена от квадри. Ще се направи един тунел, по който ще може да се минава и да се виждат откритите артефакти, тъй като Созопол няма друга входна артерия. Това е новият проект, който струва близо 2 млн. лева. Когато тези пари се намерят този много интересен проект ще бъде реализиран, предполагам много скоро", посочи той.

"Тези, които познават сегашните разкопки, знаят, че там се образува, макар и художествено оформен, един голям трап. В него няма как да се влезе освен по дървени стълби. С изпълнението на този проект ще може да се влезе под земята, още от пристанището, да се разгледат основите на крепостните стени и всичко, което има покрай тях както и църкви, манастири или други съоръжения, които тепърва ще се откриват, и да се излезе на плажа", каза още проф. Димитров. Предвижда се и стъклено покритие на находките в църквата "Св. Николай Чудотворец". 

Надявам се, че ще бъде осъществено, заедно с художественото осветление. Проектът ще е дело на един световноизвестен архитект, а именно Юрий Фърков. Той е автор на много подобни проекти не само у нас, но и в Гърция, Македония и други страни. За него е истинско удоволствие да работи с такива паметници на културата каквито имаме в Созопол. Знаете каква е трагедията на древните ни паметници, намират се на височина на терена най-много 50 сантиметра - жестоко разрушени от времето, от невежеството и главно от последната цивилизация - ислямската, известна по нашите земи със своята нетърпимост към всичко чуждо. 

Паметниците в Созопол са запазени на значителна височина. Крепостната стена например е съхранена с височина от близо осем метра, църквата също, така че е удоволствие за един архитект да работи с такива паметници", разказа той. 

"Този проект естествено се свързва с така наречената Южна алея и крепостна стена. Крепостните стени на града са били общо 2 км. и те са запазени, дори частично реставрирани от южния бряг на полуострова", допълни проф. Димитров


Източник: радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: