Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
10 лесни начина да премахнете космите от домашни любимци
Автор: Екип Burgas24.bg 23:25 / 10.09.2024Коментари (0)1119
©
Както родителите на домашни любимци знаят много добре, поддържането на козината в нормално състояние, особено ако вашият домашен любимец е от порода с висока степен на линеене или има сезонно линеене, изисква цялостен подход.

Комбинацията от стратегии, включително редовното обгрижване и почистването с прахосмукачка на подовете, мебелите и постелята на домашния ви любимец, може да помогне да се намали наличието на косми в дома ви и на предмети, които могат да се перат, Actualno.com

 

Разбира се, в деня на прането дори и най-усърдният дресьор на домашни любимци и домакиня ще открие козина по дрехите, чаршафите, кърпите и др. За щастие има няколко начина да премахнете космите от домашните любимци от прането, които не изискват много допълнителна работа от ваша страна. Прочетете нашите най-добри съвети за пране на дрехи с козина, както и продукти, които помагат за улавяне на космите, оставяйки дрехите и другите вещи чисти и без козина.

Изтърсете тъканта преди пране

Един от най-лесните начини да разкарате разпилените косми от домашните любимци е просто да изтръскате изделията, преди да заредите пералнята. Разбира се, ако направите това, козината ще остане навсякъде из пералното помещение, така че може да се окаже, че е най-добре за тези, които разполагат с лесно достъпно външно пространство. Ако изтръсквате покритите с козина дрехи и спално бельо на закрито, използвайте гумена метла или прахосмукачка, предназначена за косми от домашни любимци, за да поддържате стаята си чиста от излишната козина.

Използвайте метода "Изсушаване, пране и сушене“

 

Денят за пране има предвидим ритъм: Сложете прането в пералнята, след това го прехвърлете в сушилнята, на въжето или на стелажа, за да изсъхне. Но нарушаването на тази рутина може да е ключът към успешното премахване на космите от домашните любимци. Вместо да слагате прането директно в пералнята, първо го поставете в сушилнята. Започвайки с кратък цикъл на сушене в сушилнята без загряване, можете да разхлабите козината от домашните любимци, която ще бъде уловена от ситото за мъх на сушилнята за лесно изхвърляне.

Опитайте с ролка за премахване на косми

Преди да поставите покритите с козина предмети в пералнята, използвайте валяк за премахване на косми, за да съберете свободните косми. Този евтин уред за премахване на косми от домашни любимци е и за многократна употреба, което го прави икономически ефективна алтернатива на традиционните лепкави ролки. За тези, които предпочитат лепкави ролки с откъсващи се листове за еднократна употреба, потърсете ролки с изключително лепкаво покритие.

Използвайте трика с гумената ръкавица

Продуктите, изработени от гума, включително метлите и инструментите за почистване, често се използват за почистване на косми от домашни любимци, тъй като гумата размества и улавя козината върху твърди и меки повърхности. Подобен ефект има и прокарването на гумена ръкавица по тъкани, покрити с косми от домашни любимци, която бързо събира разпилените косми от дрехите и други текстилни материали. Опитайте се да сложите чифт гумени ръкавици до кошчето за боклук или пералнята, за да имате лесен достъп, и ги използвайте, за да преметете бързо косматите дрехи, преди да ги пуснете в пералнята. Това е също така добър начин за рециклиране на чифт гумени ръкавици, които вече може да не са годни за почистване, защото имат малка дупка.

Съберете козината с влажен микрофибър

 

Микрофибърните кърпи имат множество приложения, включително за събиране на разпилени косми от домашни любимци от тъканите. Работи най-добре, когато микрофибърът е влажен, затова започнете, като намокрите микрофибърна кърпа и я изстискате добре, за да не капе. След това избършете покритата с козина тъкан, като работите по права линия отгоре надолу, изхвърляте козината, докато работите, и изплаквате и изстисквате кърпата, ако е необходимо.

Опитайте с уред за улавяне на косми в пералнята

Уловителите на косми, предназначени за използване в пералната машина, могат да помогнат за намаляване на наличието на косми от домашни любимци по дрехите, чаршафите и кърпите. Тези продукти действат, като циркулират заедно с прането, захващат се за козината на домашния любимец, за да я изтръгнат от тъканта. За да постигнете най-добри резултати, не препълвайте барабана, за да има място за движение на уловителя на косми, и избягвайте да ги използвате с омекотители за тъкани, които могат да намалят ефективността им.

Използване на омекотител за тъкани

 

Течният омекотител за тъкани и листовете за сушене могат да помогнат за премахването на космите от домашни любимци съответно в пералнята и в сушилнята. Омекотителите за тъкани са разработени, за да намалят статичното полепване, и могат да помогнат за разхлабване на козината от домашните любимци от дрехите и други предмети. Въпреки това течните омекотители за тъкани и листовете за сушилня не трябва да се използват с определени тъкани, като хавлиени материи, полар или екипировка с еластични или влагоотвеждащи елементи.

Дестилираният бял оцет е популярна алтернатива на омекотителя за тъкани, която може да се използва върху повечето тъкани за разхлабване и премахване на косми от домашни любимци. Експертите обаче предупреждават да не се прекалява с употребата на оцет в пералнята, тъй като продължителното или многократното му излагане може да доведе до разпадане на гумени части като уплътнения и маркучи.

Топки за сушилня

Топките за сушилня са алтернатива на течния омекотител за тъкани и листовете за сушилня, като помагат за по-бързото изсушаване на прането чрез увеличаване на циркулацията на въздуха в барабана, което намалява и статичното електричество. Вълнените топки за сушилня са особено ефективни при улавянето на козината, като създават електростатичен заряд, който привлича и улавя космите от домашни любимци. Напръскването на топките за сушене от вълна с вода, преди да ги поставите в цикъла на сушене, може да помогне за повишаване на техните способности за улавяне на козина. За да поддържате вълнените сушилни топки чисти, използвайте четка за зъби, за да изчеткате нежно всяка козина, която се е събрала на повърхността.

Използвайте цикли на предпране, тежък режим, високо центрофугиране и/или допълнително изплакване

 

Използването на специалните настройки на вашата пералня може да помогне за премахването на космите от домашни любимци по дрехите и домакинските стоки. Настройката за предварително пране ще разхлаби космите от домашни любимци, премахвайки ги от тъканта преди началото на цикъла на пране. Циклите с висока натовареност и висока скорост на въртене също могат да помогнат за отстраняването на козината от тъканта, а използването на цикъла на допълнително изплакване гарантира, че козината е напълно измита. Преди да използвате някоя от тези настройки, консултирайте се с етикета за грижа, за да се уверите, че тези цикли няма да повредят тъканта.

Почиствайте машините редовно



Поддържането на вашата пералня и сушилня чисти и в добро работно състояние е особено важно за домакинства с домашни любимци, които линеят. Космите от домашни любимци се натрупват бързо, запушват филтрите и намаляват ефективността на тези уреди за миене.

Повечето перални машини имат филтър, който улавя косми, мъх и други отпадъци. Важно е да почистите филтъра на пералната машина, за да сте сигурни, че няма да се натрупат косми от домашни любимци; в домове с животни, които линеят много или сезонно линеят, се стремете да почиствате филтъра на пералната машина веднъж месечно.

Сушилните също трябва да се почистват редовно, за да се гарантира, че работят правилно и безопасно. Мрежата за мъх трябва да се почиства след всяка употреба, за да се намали количеството отпадъци, които преминават в нея. Освен това е важно редовно да почиствате дълбоко вентилационния отвор на вашата сушилня, за да осигурите върхова производителност и да предотвратите пожар в сушилнята. Вентилационните отвори на сушилнята трябва да се почистват поне веднъж годишно, но домакинствата с домашни любимци трябва да увеличат честотата на почистване на вентилационните отвори до два до четири пъти годишно. Признаците, че вентилационният отвор на сушилнята трябва да се почисти, включват миризма на изгоряло по време на работа, уредът става горещ на допир, прането излиза по-горещо от обикновено или прането отнема повече време за сушене от обикновено.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Мигрантски натиск към България
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: