10 000 мераклии напират за армията, често играят и връзките

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (10)
10:22 / 28.03.2012
825
Професионален военен вече се става с дебели връзки. Високата безработица направи службата в армията в мечтана работа за редица българи, признаха войници и офицери, които имат различен стаж в армията ни. Формално приема на рейнджъри се осъществява със заповед на министъра на отбраната и назначаването на специални комисии. Реално обаче всичко зависи от командира на съответното поделение, твърдят запознати. На фона на икономическата криза у нас и съпътстващата я безработица сигурна заплата от 600 до 900 лв. не е за пренебрегване, особено в провинцията. Това е най-малката придобивка след служба в професионалната войска.

За постъпване на даден войник ходатайстват хора на различни властови позиции. Никога не става въпрос за пари, а по-скоро за услуги, които командирът на поделението прави на различни властимащи, разказаха запознати. Така например е известно, че в Сливен бивша общинска съветничка успя да уреди сина си като кадрови войник чрез ходатайство. След като бъде назначен на работа в армията, войникът има огромен шанс да замине на мисия. А оттам идват и големите заплати. Според върнали се от мисия рейнджъри всеки шест месеца служба зад граница носят най-малко по 20 бона. Затова и в момента за почти всяко място в армията напират поне по двама.

"Наистина има голям интерес към службата в армията. Постоянно имаме запитване по електронната поща на министъра на отбраната, в пресцентъра и в Централното военно окръжие", потвърди и полк. Цветан Цветков, началник на сектор "Кариерно развитие" във военното министерство. За жалост вече не съществуват центрове за набиране на войници, а свободните места се обявяват в сайта на военното ведомство и в Агенцията по заетостта.

"Набирането на войници е свързано с обявяване на длъжности, които са свободни за лица, завършили граждански училища. Търсим всякакви специалисти, които да попълнят тези длъжности", обясни Цветков, като подчерта, че засега свободни места няма. В

Централното военно окръжие вече се води специална статистика на всички кандидати да станат професионални войници. Преди да бъдат обявени свободните места, те се предлагат на вече наетите в армията. Така се дава преимущество на войника, който иска да се премести в друг град и на по-хубава позиция във войската.

Според Цветков най-вероятно през тази година няма да бъдат обявявани нови свободни места за професионални войници, защото престоят сериозни щатни промени в средата на годината. Едва след това ще е ясно дали ще има нужда от нови попълнения.

В момента в родната армия работят близо 20 000 българи.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Експерт: Украинските яйца разбиват пазара – време е за тотална за...
Експерт: 360 000 пътувания на българи в страната само за 6-и и 22...
Ваня Григорова с намек за политическото си бъдеще
Доц. д-р Мариана Тодорова: "Фокус" прави революция, само няколко ...
Почина Милен Люцканов
Нов скок в цената на олиото?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).