Специалист: Не купувайте сирене под 13 лв./кг, не е истинско | ||||||
| ||||||
"Това, което статистиката показва, е, че сухото мляко и палмовите мазнини, които се внасят, са повече, в сравнение с предходните години. Това не може да бъде единственият индикатор, който да показва, че те са вложени изцяло в млечните продукти", обясни председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, цитиран от Нова телевизия. Той даде съвети как потребителите да разпознаят истинския продукт от имитацията. "Цената е един от водещите индикатори. Тя обаче не е единственият - консистенцията и твърдостта на сиренето също са фактор - то не трябва да е меко. На продукт, който е опакован, е много трудно да се направи визуализация. В магазините сиренето не трябва да е на цена под 12-13 лева в магазините, за кашкавала цената е около 18 лв.", каза Зоров. Според д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" цената също е важна, защото показва дали сиренето е произведено от мляко. Тя обаче не винаги е определяща. Иванов обясни защо консумацията на продукти с палмова мазнина не е препоръчителна. "Консумацията на подобен род мазнини води до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Връзката е доказана и има консенсус между производители на храни и кардиолози. Затова влагането на този род мазнини е забранено в много страни по света. Ние настояваме и у нас това да стане факт", каза още той. |