Тази година Великден ще е с 5 лева по-скъп за българите | ||||||
| ||||||
Във великденската кошница влизат – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. В менюто са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички, домати, краставици и ябълки. Тази година за 2 кг агнешка плешка ще платим средно 30 лева, докато през миналата за същото количество сме дали между 25,40 лв. и 29,85 лв. Най-висока е цената на агнешкото във Варна и Русе – по 32,50 лв. за 2 кг, а най-евтино е в Бургас – 28,90 лв. Морската столица води класацията и при цените на козунаците. Килограм от тях там се продава по 7 лева, докато в Бургас цена е 6,13 лв. Миналата година козунакът се е продавал със 70 стотинки по-евтино, като най-високата цена е била 6,30 лв. в Пловдив. 20 броя яйца размер L за боядисване ще ни струват средно 5,70 лв., като в Бургас е най-скъпо – 6,20 лв. за 20 бройки. Без промяна остава цената на агнешките дреболии, нужни за дробсърмата – между 7 и 8 лева за килограм. |