© | Средно между 20 и 25 лв. на калпак струва плажът с хапване през обедните часове. В цената се включват разходите за 2 шезлонга и чадър, порция цаца и картофки с бира и безалкохолно. Ако обаче си поръчате по-скъпа риба и още напитки, цената може да скочи и до 50 лв. Традиционната цаца на плажа е на цена от 4 до 7 лв. Калмарите по гръцки са между 8 и 13 лв., мидите натюр – 8 - 12 лв. Порция пържен сафрид от около 300 грама се предлага на цена от 6 до 11 лв, посочва в морски репортаж "Монитор". В менюто се предлагат също ципура, калкан, лаврак, морски дявол, риба тон с цени между 10 и 20 лв. Така за порция калкан от 100 грама цената е двайсетачка. По-рядко в менюто присъстват евтини видове риба като кая, чернокоп и хамсия. Рибената чорба върви на цена от 4 - 5 лв., а бирата е 3 - 4 лв. за 500 мл. Кафето и безалкохолното струват средно по около 2 лв. Класическата шопска салата е 6 - 7 лв. Морските салати и супермикс от морски дарове достигат до 12 - 16 лв. Пилешката пържола с гарнитура е около 8 - 10 лв., пържени картофки – 4 - 5 лв.
В по-евтините ресторантчета в южните курорти предлагат супа, основно и десерт за по 10 лв. Плажните ивици на юг са препълнени с народ, а в хотелите няма празни места от днес за утре, показа проверка. В пика на сезона туристи лежат на пясъка на сантиметри разстояние един от друг. Зоните за безплатно плажуване са пренаселени в стил "фул контакт". Свободни места могат да се намерят само сутрин. Дори и най-отдалечените и закътани плажове като Силистар и "Липите“ в пика на сезона са окупирани отвсякъде. Ако търсите уединение и спокойствие, то в пика на сезона тази мисия е невъзможна. Причината е, че в момента курортите се пукат по шевовете, а плажните ивици са недостатъчни. Безлюдни са само скалистите брегове около Созопол. Тази част от крайбрежието ни обаче от край време е "резервирана" от нудистите.
Проблем с местата няма единствено в Слънчев бряг, където ивиците са огромни. Дори и в пика на сезона там има достатъчно свободни места. |