В детските градини на Бургас въведоха лятно меню | ||||||
| ||||||
С повишаване на температурите се въвеждат мерки за безопасност в храненето на децата. Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции, а топлото време благоприятства по-бързото разваляне на храната при неправилно съхранение. В тази връзка е засилен контролът по доставките и съхранението на хранителните продукти в бургаските детски градини. Засилена е дезинфекцията на посудата и личната хигиена на персонала, която е от изключителна важност за предотвратяване разпространението на болестотворни микроорганизми. През летния сезон децата получават по-големи количества течности. Постоянно им се дава айрян, тараторът е включен в менюто почти ежедневно. Децата получават свежи сезонни салати. Пресните плодове също са според сезона. В 10 часа малчуганите похапват плод, в обедния десерт също, но различен от сутрешния. През последните няколко години Община Бургас извършва редица положителни промени в хранителния модел на децата. Това се прави с цел намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето. |