Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
93% от наказателните дела в Апелативния съд приключват до три месеца
Автор: Екип Burgas24.bg 14:47 / 16.04.2009Коментари ()665
© Burgas24.bg
С участието на повече от 70 съдии от апелативния съдебен район се проведе годишното отчетно събрание на Апелативен съд Бургас. Като гости присъстваха петимата члена на Висшия съдебен съвет: Пенка Маринова, Божидар Сукнаров, Светла Данова, Вельо Велев и Сребрина Христова. Главният инспектор на Инспектората на ВСС Ана Караиванова и Николета Павлова - инспектор, също бяха гости на отчетното събрание.

      Анализът на данните за дейността на Апелативен съд Бургас, изнесен от Административния ръководител, Председател на съда - Дора Чинева, показва устойчива тенденция на повишаване бързината, ефективността и качеството на правораздавателната дейност в работата на Апелативния съд през изминалата 2008 година.

      От доклада става ясно, че през едногодишния период в Апелативен съд Бургас са постъпили за разглеждане 934 дела, които са с 98 повече от предходната година. Сравнителните данни за последните три години показват трайна тенденция за намаляване на висящите производства и увеличаване на постъпленията на делата. 94,9 % са приключили със съдебен акт по същество, което е с 5,1 % повече от предходната година. В срок до три месеца са свършени  96 % от делата. Налице е тенденция за намаляване броя на съдебните заседания, което е в резултат на намаляване на отлаганията на делата. С около 100 по-малко са съдебните заседания през 2008 г.

      104 са постъпилите в съда въззивни наказателни общ характер дела и 175 са частните наказателни дела. Значително е увеличението на постъпилите въззивни граждански и търговски дела. 93 % от разгледаните 272 наказателни дела са приключени в тримесечен срок, като това показва добро постижение за срочност при решаване на този вид дела. Отложените дела са 14 %.  Трайно е намалял броят на прекратените наказателни дела, както и този на върнатите за доразследване дела от Апелативен съд Бургас.

      От образуваните в съда наказателни дела най-голям е делът на транспортните престъпления, следвани от престъпления против личността (убийство, опит за убийство) и против собствеността. Завишен е броят на делата за грабеж.

      Според данните от доклада значително е увеличен броя на решените търговски дела. Най-голям е делът на граждански дела с предмет на иска по ЗЗД, а при търговските - с предмет неизпълнение на търговски договори. Значително са се увеличили и частните граждански дела. През 2008 година апелативните съдии са отменили 4 присъди по наказателни дела и няма върнати въззивни граждански и търговски дела на окръжните съдилища.

      Апелативен съд Бургас е изменил 25 % от обжалваните присъди на първоинстанционните съдилища и е потвърдил 60 %.     Изцяло отменени са 10,7 % от решенията по въззивните граждански дела и 5,13 %  на търговските дела. Значително е намалял броят на отменените и изменени решения по гражданските дела.

      В сравнение с предходните години, през 2008 година с 10 % е увеличен броят на потвърдените от Върховния касационен съд съдебни актове на Апелативния съд Бургас.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/93-ot-nakazatelnite-dela-v-Apelativniya-sud-priklyuchvat-do-tri-meseca-86443
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.