Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Пазарът за риба свит, и цацата не върви
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 13.04.2009Коментари ()740
Пазарът за риба е толкова свит, че дори евтината цаца, която сега я има в изобилие, не се изкупува, съобщи капитан Косьо Костов, управител на "Булджак" АД. Риболовните кораби се връщали пълни с прясна цаца, но търсеното било отчайващо слабо. Интересът не се покачил и след като цената на народната риба паднала още спрямо м.г. заради поевтиняването на горивата и акцизите. В момента кило цаца по магазините върви за около 2 лв., но запознати твърдят, че изкупната цена е доста по-ниска.

Според Ивайло Русинов, изпълнителен директор на бургаската фирма за търговия с риба "Атлантик", свитият пазар е по-скоро психологически резултат от финансовата криза. В бранша очакват раздвижване едва през юни, с настъпването на активния летен сезон. В същото време по щандовете на големите търговски вериги в Бургас се появи черноморска култивирана мида, един от най-новите продукти на "Атлантик".

Тя се отглежда в един от най-чистите райони по Южното Черноморие край Приморско. Продуктът ще бъде представен в края на април на световното рибно изложение в Брюксел. На същото изложение миналата година фирмата договори внос на нови видове риба като канадска мойва и флаундър, както и скариди от Индия. Австралийската риба барамунди пък се отглежда в акваферма у нас, предлага се само в прясно състояние.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Pazarut-za-riba-svit-i-cacata-ne-vurvi-85757
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.