Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започна Страстната седмица
Автор: Екип Burgas24.bg 09:15 / 13.04.2009Коментари ()482
© Burgas24.bg
С днешния ден започва отбелязването на Страстната седмица т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Животът на Господа наближавал своя край. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат, влязъл в Йерусалим на Цветница, той доброволно вървял стъпка по стъпка към предначертаната си неизбежност.

Всеки един ден от седмицата е наречен велик и свят и се извършват специални служби. Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания.

През първите три дни на Страстната седмица Църквата припомня последното пребиваване на Господа в Йерусалим. В тези дни богослужението е твърде наситено: извършват се полунощница, утреня, часове с четене на Евангелието и Литургия на преждеосвещените Дарове. По време на часовете се изчитат четирите Евангелия до Евангелието по Йоана гл. 13, 30 стих. На места четенето им започва още от петата или шестата седмица на Великия пост.

На Велики понеделник евангелистите ни разказват как Божият син влязъл в Йерусалимския храм и го намерил пълен пълен с търговци. Обхванат от свещен гняв, Той прекатурил масите им, а тях самите изгонил, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. (Мат. 21:12-13, Марк 11:15-19; Лук.19:45-46).

Във Велики понеделник Църквата ни предлага да размислим над образа на безплодната смокиня, отхвърлена от Христос (Марк 11:12-14, 20-26, Мат. 21:18-22).

 



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zapochna-Strastnata-sedmica-85742
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.