Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Наказват леко прокурора, "вързал кънките" на Стависки
Автор: Екип Burgas24.bg 10:41 / 09.04.2009Коментари ()1282
Висшият съдебен съвет (ВСС) предложи вчера най-лекото наказание - "забележка", за зам. окръжния прокурор на Бургас Светлозар Костов. Той бе обект на дисциплинарно производство заради интервю, в което се похвали, че е "вързал кънките" на Максим Стависки, след като световният шампион получи ефективна присъда от 2 г. и половина. Тогава Костов дори се снима с чифт кънки в ръка, което подразни ВСС. Последната дума все пак има неговият ръководител Ангел Ангелов, на когото съветът препоръчва да наложи санкцията.

Дисциплинарното производство срещу Костов бе образувано в средата на януари по искане на правосъдния министър Миглена Тачева. Според неофициална информация прокурорът се оправдал пред кадровиците в съдебната власт, че изказването му било плод на емоционална реакция от променената присъда на Стависки.

В началото на януари Бургаският апелативен съд постанови ефективна присъда за Максим Стависки заради катастрофата от август 2007 г., при която загина Петър Петров, а спътничката му Мануела Горсова изпадна в дълбока кома. Решението бе взето с особеното мнение на председателя на състава Георги Кошничаров, според когото Стависки не представлява висока обществена опасност и не се налага ефективното му осъждане.

"Няма и ред в мотивите на Апелативния съд, който да представлява истински мотив. Целият текст е само описание на фактическата обстановка. И има едно-единствено изречение, в което като обяснение за присъдата е написано, ча Стависки е бил лице на кампанията "Не карам пил", коментира тогава адвокат Росен Кожухаров. След седмица ВКС ще заседава по жалбата на фигуриста срещу новата му присъда.

От ВСС огласиха вчера и заключенията си за хода на процеса за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД, по който подсъдими са спонсорът на БСП Марио Николов и още 8 души. Той е сред делата, които се наблюдават отблизо от съвета заради интереса на ЕС по темата. На няколко пъти дори бе изтъквано, че съучастниците на Николов в Германия вече са осъдени, а у нас няма присъда дори на първа инстанция.

"Проблемът там не е в съда. Георги Колев е направил всичко възможно да няма забавяне и е определил 9 дати при последното отлагане заради заболяване на един от адвокатите", коментира Стойко Стоев от ВСС. По думите му има положителна промяна по движението на знаковите процеси, откакто съветът започна да ги следи изкъсо.

Източник: в. "Сега"




Още по темата: общо новини по темата: 39
09.04.2019 »
19.11.2016 »
17.11.2016 »
21.03.2012 »
22.12.2011 »
27.10.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nakazvat-leko-prokurora-vurzal-kunkite-na-Staviski-85204
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.