Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Представят "Енциклопедичен справочник  Малко Търново – Странджа"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:37 / 06.04.2009Коментари ()695
В четвъртък в читалището в гр. Малко Търново от 11.00 часа ще се състои представянето на книгата „Енциклопедичен справочник Малко Търново - Странджа". Книгата е резултат от дългогодишните усилия на огромен и разнороден по състав авторски колектив от 92 души. Нейните близо 450 страници са богато илюстрирани с копия на автентични снимки, исторически документи, както и на антични, стари и съвременни карти. В своята цялост енциклопедичният справочник позволява на читателя да се запознае с хората, природата, историята, фолклора, образованието, социалния живот, обичаите и народопсихологията на Странджа и по-конкретно с района на Малко Търново (или Малкотърновската община).  Книгата е ценен източник на информация не само за хората от този български край, които ще открият следите на своите родове, ще преоткрият старите легенди и митовете за своята земя, но и за всеки любознателен и родолюбив читател.

На територията на Странджа се намират едни от най-добрите образци на мегалитната култура - долмени и скални светилища. На много места по планинските върхове се откриват тракийски крепости и археологически паметници от ранножелязната епоха. Откритите в района на Малко Търново куполни гробници представляват великолепни образци на тракийската култова архитектура. Етнографската и фолклорната реалност в Странджа още пазят следи от древни космогонични представи.

         Богато е културно-историческото наследство на Странджа през периода на Българското средновековие, когато тук възникват мощни духовни центрове на християнска култура. Българското население в Странджанския край взима масово участие в националноосвободителните борби на българския народ, чиято най-силна изява е Илинденско-Преображенското въстание в Одринския революционен окръг през 1903 г.
        
Идеята за създаването на тома датира от средата на  70-те години  на миналия век, началото бе поставено с експедиция  „Аполония - Странджа", която започва работа през 1972 г. в района на Странджа под ръководството на проф. Александър Фол - директор на Института по тракология. През следващите години експедицията продължава своята работа под наименованието „Странджа", впоследствие „Велека", с централна база в гр. Малко Търново.

Междувременно се създава Програмно-координационен съвет на програмата „Странджа - Сакар" и Музеен комплекс „Странджа" в гр. Малко Търново. Една от задачите става подготовката и издаването на  Енциклопедия Странджа - Малко Търново. Още в този първоначален етап се стига до идеята, че Енциклопедията не може да представи само античността в региона. Затова се създава специално звено  в Малко Търново, което се заема с цялостната работа по осъществяване на идеята, а именно чрез продължителни интердисциплинарни изследвания да се създаде богат документален архив. Замисълът е от този архив впоследствие да се подготви и издаде двутомна енциклопедия „Странджа", която да обхване тематично целия Странджански край в неговите естествени географски граници. Финалът на първия етап от реализацията на идеята трябва да бъде отбелязан с издаването на Енциклопедия Малко Търново.

Очевидни стават трудностите за реализация на идеята след 1989 г. и практически тя е изоставена. Статиите и материалите в настоящият том отразяват състоянието на изследванията и обществените нагласи  до 1990 г. При окончателното му съставяне бе спазена първоначалната идея, написването на статиите за тази регионална енциклопедия, да не бъде дело само на малък кръг специалисти, а на колкото се може повече хора, свързани по един или друг начин с Малко Търново и Странджа. Привлечен е Стоян Райчевски в качеството му на ръководител на действията по подготовката на Енциклопедията преди 1989 г. В крайна сметка с пряката ангажираност на д-р Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция „Архиви" и Иван Иванов, кмет на Малко Търново, се постигна и конкретна договореност за осъществяване на довършителната работа на тома, неговото илюстриране и отпечатване.

Енциклопедията „Малко Търново - Странджа" позволява да се надникне в хилядолетната история на Странджанския край, щедро надарен с природни красоти, богато културно-историческо наследство, оставило спомена за събития и личности, играли важна роля в българската история.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Predstavyat-Enciklopedichen-spravochnik-Malko-Turnovo-Strandzha-84695
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.