Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Еко часове на класа ще обучават децата как да събират опаковките разделно
Автор: Екип Burgas24.bg 12:50 / 23.03.2009Коментари ()769
©
През април ЕКОПАК стартира Еко-часове на класа, посветени на разделното събиране на опаковки. Образователният модул е разработен съвместно с Министерството на образованието и науката и е предназначен за ученици от 1-ви до 4-ти клас. Целта на проекта е да убеди децата в смисъла на разделното събиране, да ги научи как правилно да използват трите цветни контейнера и да ги мотивира да бъдат съпричастни към опазването на околната среда и природните ресурси.

Еко-часовете на класа ще бъдат проведени в 60 училища и ще обхванат 20 000 ученици. В Бургас еко-часове ще се проведат в четири училища - НБУ"М.Лъкатник", СОУ"Св.св.Кирил и Методий", ОУ"Св.Кл.Охридски" и ОУ"Елин Пелин".

Специално за целта ЕКОПАК създаде образователни книжки, помагала и материали, които разясняват как функционират системите за разделно събиране, как опаковките се превръщат в ресурс, който подлежи на повторна преработка и може да се върне при нас под формата на нови полезни предмети. Децата ще научават какво съдържа кошчето ни за боклук, какво се случва с отпадъците на сметището и с колко те биха намалели, ако събират опаковките разделно. Специално внимание е обърнато на правилното събиране на опаковките, за да бъдат суровините години за повторна преработка, как те се рециклират и какво може да бъде произведено от рециклирани материали. За най-активните в клас ще има и специални подаръци и изненади - образователен пъзел, картонена игра „Еко пътешествие", грамота и гривничка „Посланик на ЕКОПАК", както и
©
допълнителни информационни материали за родителите.

Програмата за училищата е част от кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!", насочена към повишаване ефективността на разделното събиране на опаковки. Тя се осъществи в 97 общини-партньори с изградени системи за разделно събиране от ЕКОПАК и обхвана над 2.6 млн. жители. Кампанията имаше за цел да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера, ЕКОПАК ще направи подобрения в градската среда. В рамките на проекта беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град" и конкурсът „Вкъщи събираме разделно".



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Eko-chasove-na-klasa-shte-obuchavat-decata-kak-da-subirat-opakovkite-razdelno-82542
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.