Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Георги Иванов отговори на отказа на кмета за имотите му
Автор: Екип Burgas24.bg 15:46 / 16.03.2009Коментари ()1009
Общинският съветник Георги Иванов изпрати отговор до кмета Димитър Николов във връзка с отказа за издаване на заповед и сключването на договор за замяната на недвижимите имоти, които общинският съветник той си потърси, след решение на ВАС, с което терените трябва да му бъдат предоставени. Публикуваме отговора на Иванов:

Отговор

от Георги Иванов Иванов - управител на „Еко Клима 11" ЕООД във връзка с решението на кмета на община Бургас да изпълни решението на Върховен административен съд на Република България.

С решение № 610 от 14.03.2009г. Кмета на Община Бургас е оставил без уважение подадената от нас на 04.03.2009г. молба за издаване на заповед за извършване на замяна и сключване на договор за замяна съгласно приетото от Общински съвет - гр. Бургас решение по т.21 обективирано в протокол № 35 от заседание проведено на 27.04.2006г.

Отказа на Кмета на Община Бургас е напълно незаконосъобразен и постановен при нарушение на материалния закон, поради следните съображения:

На първо място един от основните принципи в правото е, че нормативните актове (съответно същото се отнася и за законите за изменение на тези нормативни актове) имат действие само за в бъдеще. Изключение е предвидено в чл. 14, ал.1 Закона за нормативните актове, според който обратна сила на нормативен акт може да се даде само по изключение, с изрична разпоредба, съдържаща се в този нормативен акт". В настоящият случай няма такава разпоредба в смисъл - след влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗОС, неприключилите производства по завмяна да приключат съобразно изменениета.

Предвид горното, дори и за човек който няма юридическо образование е ясно, че към висящите производства до влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост следва да се приложи стария ред. Щом не е изрично предвидена обратна сила, логично се прилага принципа за действие за вбъдеще.

Напълно неоснователен е и мотива, че към момента на влизане в сила на приетото от Общински съвет решение за замяна, определеният в закона срок за приключване на започналите производства е изтекъл, тъй като с последните измененията в Закона за общинската собственост обнародвани в брой 10 от 2009г. на ДВ е въведена и промяна в ПРЕХОДНИТЕ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи, а именно в § 18 е предвидено: ал. (1) Започнатите до влизането в сила на този закон производства по чл. 45 от Закона за държавната собственост и по чл. 40 от Закона за общинската собственост се довършват по досегашния ред в срок до 1 март 2009г., а в ал. (2) Начало на производството по ал. 1 е датата, на която заинтересованите лица са отправили писмено предложение за замяна до компетентните органи.

Датата, на която съм подал молбата за замяна е 03.02.2006г., следователно и на горното основание не може да има съмнение, че производството по замяна следваше да бъде завършено по стария ред, като въз основа на решението на общинския съвет кметът следваше да издаде заповед и сключи договор за замяна.




Още по темата: общо новини по темата: 6
29.04.2009 »
16.03.2009 »
10.03.2009 »
10.03.2009 »
10.03.2009 »
09.03.2009 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Georgi-Ivanov-otgovori-na-otkaza-na-kmeta-za-imotite-mu-81576
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.