Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
СНЦ „Съюз на собствениците – Слънчев бряг“ иска държавата да реши проблема с инфраструктурата
Автор: Екип Burgas24.bg 18:31 / 12.02.2009Коментари ()615
© Burgas24.bg
Бърза реакция на държавата за преминаване на инфраструктурата на Слънчев бряг и по-точно на алеите и тротоарите, в собственост на общината поиска СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг" на годишното си отчетно общо събрание днес. Хотелиерите и ресторантьорите приеха декларация с това и с още три искания към Министерски съвет. Те искат обезпечаване на комплекса със служители на реда през летния сезон, за което са необходими 50 полицаи. Проблемът с визите също се нуждае от спешно разрешаване. Собствениците искат държавата да направи необходимото за това, да не губим туристите от Русия, Украйна, Македония и др. страни, които чакат с дни за визи. Четвъртото искане в декларацията е до началото на сезона да бъде завършен ремонтът на отсечката Равда - Несебър.

Общото събрание реши да изпрати декларацията до правителството и до ресорните министерства до 23 февруари. В нея ще бъде определен и срок, в който да се изпълнят исканията. Ако това не стане, „Съюзът на собствениците" ще предприеме по-радикални мерки, включващи и блокиране на пътя Бургас - Варна.

Хотелиерите и ресторантьорите приеха и решение да поискат един заместник-кмет в община Несебър да бъде преместен с малък екип на работно място в комплекса Слънчев бряг и да отговаря за проблемите там. Юристът на съюза съобщи, че Слънчев бряг е със статут на селищно образувание, за което в закона не се предвижда администрация.

Общото събрание реши да поиска още в туристическото райониране на страната да се предвиди още един - 9 район - Югоизточен, в който да влизат областите от Югоизточния регион за планиране. До сега Бургаска област влизаше в Черноморски регион заедно с Варна и Добрич, като се предвиждаше управлението му да е във Варна. Председателят на БХРА Благой Рагин съобщи, че Казанлъшките тракийски гробници и Перперикон също искат да се присъединят към Югоизточен регион, тъй като само за един сезон един от големите туроператори е завел там 15 хиляди туристи.

По предложение на зам. областния управител Георги Николчев, който е и член на УС на „Съюза на собствениците" беше взето решение да се организира кръгла маса до края на месец февруари, на която съюзът, „Слънчев бряг" АД и общината да дискутират най-наболелите проблеми. Това са собствеността върху инфраструктурата, временните обекти, движението на голф колички и шума от заведенията през нощта.

По отношение на инфраструктурата председателят на УС на СНЦ „Съюз на собствениците - Слънчев бряг" Елена Иванова заяви, че за да се реши този проблем, трябва да се прояви добра воля от всички заинтересовани страни и най-вече от страна на държавата като собственик на 75% от капитала на „Слънчев бряг" АД. Тя трябва да намери най-подходящата форма как да бъде предоставена инфраструктурата на общината, каза Иванова.

Като гост на събранието беше поканена и Малина Стратиева - изпълнителен директор на „Слънчев бряг" АД. Тя заяви, че е готова да отдаде инфраструктурата под наем на общината или да извади от офертата ВиК системата и така цената да падне наполовина. Крайното решение обаче трябва да се вземе от общината и Министерството на икономиката.

Въпросът за сезонните полицаи също не търпи отлагане, защото се оказа, че досега командировъчните и нощувките на 50-те полицаи, които пристигаха от страната от юни до октомври, са били поемани от АД-то. Тази година обаче то няма вече да сключва такъв договор с МВР и в цялата община остават само 27 униформени, които обслужват 3 града и 13 села. Това заяви началникът на РУ Несебър Стайко Манев.
Що се отнася до въпроса с визите, „Съюзът на собствениците" смята, че държавата може да реши туристите да ползват облекчен режим за получаването им. В други, съседни страни те се получават на границата.

Председателят на УС Елена Иванова каза в отчета си също, че е взето решение да се подготви колективен иск срещу „EVN - България" заради проблемите с електрозахранването на Слънчев бряг през летния сезон. Молбата е подписана от 14 фирми и заведена в Окръжен съд - Бургас. Делото в момента е в ход и според Иванова, по този начин съюзът отстоява правата си като потребител и защитава членовете си от действията на монополиста.

„2009 ще бъде годината на най-големите предизвикателства пред родния туризъм. Основната причина за това е световната икономическа криза", каза Елена Иванова. Тя оповести данните за изминалата година, предоставени от Националния статистически институт. Според него през 2008 година е имало 18,2% ръст на чуждестранните туристи. Приходите са били 1 943 000 лева, което е 12,8% повече от предходната година.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/SNC-Suyuz-na-sobstvenicite-Slunchev-bryag-iska-durzhavata-da-reshi-problema-s-infrastrukturata-77070
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.