Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Титани на Темида решават съдбата на Стависки
Автор: Екип Burgas24.bg 10:05 / 09.01.2009Коментари ()1376
© Burgas24.bg
Бургаският прокурор Светлозар Костов, който няма загубено дело, и топадвокатът Явор Нотев, наричан от колегите си Отличника, влязоха в дуел за съдбата на фигуриста. Първият рунд в съдебната зала е за рицаря на рапирата с ефективната присъда от 2,5 години за катастрофата, причинена от Максим.

Обвинителят Костов се е превърнал в истинско страшилище за мутрите в Бургас. Всеки престъпник, озовал се в папка на Рицаря, знае, че решетките не му мърдат. Магистратът, известен повече като прокурора, който вкара Очите в затвора, няма нито едно загубено дело през последните 11 години. След 19 години стаж в съдебната система Костов си е извоювал име на безкомпромисен прокурор, който не познава милост. Има ли престъпление, трябва да има наказание, е мотото на магистрата. Името му нашумя за първи път през 2001 година. Първите искри слава му донесе мегаделото за взрива в Несебър, убил на място трима души, сред които и съпругата на Митьо Очите. Държавното обвинение успя да вкара петима - поръчители и извършители на бомбения атентат. Трима от тях получиха доживотни присъди. Костов влезе в медиите и със снимка, на която позира с вързани кънки след обявяване ефективната присъда на Максим Стависки. "Аз уважавам много шампиона Стависки, но човекът, който причини тежка травма в пияно състояние, след като бе лице на кампанията "Аз не карам пил", според мен заслужава да изтърпи наказание в затвора", обяснява обвинителят. Съжалява, че е допуснал такъв кадър, но не защото е сгрешил, а защото е разбран погрешно.

За 51-годишния софиянец Явор Нотев приятелите казват, че е отличник във всичко. През 1980 г. той е завършил с отличие Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Пет години работи като следовател и се занимава предимно с транспортни дела. Самият той е перфектен шофьор, може би и защото 21 години се занимава с дела, свързани с катастрофи. Юристът беше защитник и на Боян Георгиев, шофьора, който уби шоумена Емил Трифонов-Кембъла. Той работи и по други хитови дила. Нотев е бил адвокат на Илия Павлов и Емил Кюлев, той е един от защитниците на Николай Маринов-Малкия Маргин, защитаваше в съда и полицаите, причинили смъртта на Ангел Димитров-Чората. Компетентната правна помощ на адвоката потърсиха Волен и Капка Сидерови, както и бизнесменът Петър Драшков. Като защитник на Стависки не вярва, че затворът ще има полезен ефект за световния шампион. Според него условна присъда с изпитателен срок е най-логичното наказание за Стависки, който има интелигентността да осъзнае какво е извършил.

Бургазлията Костов мечтал като хлапе да стане велик детектив, като Еркюл Поаро. В преследване на тази цел той завършил право през 1990 година и започва работа като следовател в Бургас. След две години стаж в следствието осъзнал, че обича да работи повече със законите, и избрал прокуратурата за своя съдба. Всяка свободна минута доскоро използвал, за да мята въдица по реки и язовири, но сега жертва хобито си за най-новия член на семейството - дъщеря си Светлана. Обикновено релаксира с класическа музика. Влюбен е в импресионизма и притежава няколко копия картини на Клод Моне. Напоследък събира странни табели и надписи.

Нотев пък мрази лова и риболова. Отпуска във фитнеса или на ски в Рила. Мястото, където винаги се презарежда, са пистите на Ястребец, в подножието на Маркуджиците. Препрочита "Приключенията на храбрия войник Швейк". Заклет рокаджия е. Някога ухажвал жена си с баладите на "Юрая Хийп", "Лед Цепелин", "Пинк Флойд" и "Гънс енд Роузес". Все още пази колекцията си от значки и пощенски марки, които е събирал като ученик.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 39
09.04.2019 »
19.11.2016 »
17.11.2016 »
21.03.2012 »
22.12.2011 »
27.10.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Titani-na-Temida-reshavat-sudbata-na-Staviski-72371
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.