Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Явор Нотев: Конфликтът в решението на съда е, че Стависки трябва да плати огромни суми, докато лежи в затвора
Автор: Екип Burgas24.bg 17:25 / 05.01.2009Коментари ()1837
Не мога да коментирам решението на съда, преди да видя мотивите. Разбира се, че не съм съгласен и разбира се, че ще го обжалваме. Това каза един от защитниците на Максим Стависки адвокат Явор Нотев. Повод за коментара е днешното решение на Бургаския апелативен съд, с което той измени присъдата на Стависки от условна в ефективна.

Адвокат Нотев посочи, че е трудно да се направи коментар преди да станат ясни мотивите на съда. „Има едно обстоятелство, което, ако е вярно, говори за много спорния характер на едно такова решение - особено мнение на председателя на състава. Такъв беше случаят и в София, във Върховния касационен съд. Но все още нямаме информация", каза Нотев.

На въпрос как би се отразило на Стависки потвърждаване на следваща инстанция на присъдата, постановена от Бургаския апелативен съд, Нотев отговори: „Никой няма с радост да приеме такава перспектива за себе си. Разбира се, че пред него ще се очертае трагичен епизод. От друга страна, това, което каза, беше съвсем резонно и разумно. Тук са се увеличили обезщетенията до размери, каквито нашите съдебна практика не познава. Тук е конфликтът в решението - той трябва да плати суми, които са непознати за съдебната ни практика, от друга страна трябва да ги плати, докато изпълнява ефективна присъда в затвора. Няма как да стане, в затвора такива пари не се печелят", подчерта Нотев.

Той напомни, че това не е окончателната присъда и ще се очаква решението и на ВКС. Адвокат Нотев бе категоричен, че от страна на Максим Стависки всичко е вървяло по реда си - той винаги се е явявал когато и където трябва, а защитниците му не са дали повод за отлагане на процеса. Адвокатът припомни, че е било избрано и съкратеното съдебно следствие, което предполага произнасяне на съда в окончателен вариант до половин година.

На въпрос пречи или влияе общественият интерес на процеса, Нотев отговори: „Обществен процес има, той има своето влияние в различни сфери и посоки. Ако кажа, че влияе на съдиите, това ще е една много тежка оценка за тях, ако те в действителност се поддават на обществения интерес и се ръководят от него. Казвам го условно, не би трябвало да е така. Но ако това ваше предположение е вярно, наистина е обидно за съда".

Източник: Агенция "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 39
09.04.2019 »
19.11.2016 »
17.11.2016 »
21.03.2012 »
22.12.2011 »
27.10.2011 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Yavor-Notev-Konfliktut-v-reshenieto-na-suda-e-che-Staviski-tryabva-da-plati-ogromni-sumi-dokato-lezhi-v-zatvora-71878
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.