Постоянен наплив на купувачи има по рибните магазини в Бургас, показа репортерска проверка. Два дни преди празника на града-Никулден бургазлии обикалят специализираните магазини, за да спазят традицията и да сложат на трапезата риба. Разнообразието при рибните щандове е голямо, но и цените на предлагани видове никак не е малка. Може би основна причина за това е, че предлаганите в магазинната мрежа риби са внос предимно от Гърция. Те са пресни и това още повече повишава цената им. Дали заради традицията или заради цената, но най-масово купувана риба е шаранът, чийто килограм тази година е 6 лева. Шаранът си е родно производство от близки развъдници и язовири, поясняват продавачите. Най-екзотичната риба е пангасиус. Цената на килограм филе от бялата риба е 16 лева. Препоръката на специалистите е тя да се приготвя пържена или панирана, тъй като тогава най-добре се запазват вкусовите й качества. Най-висока цена държи леферът - 25 лева за килограм. Заради слабия улов твърда е цената на пламуда - 15 лева и на чернокопа - 12 лева. Чистена пъстърва от родни производители се продава за осем лева килограмът, а замразеният и по-дребен лаврак за 10 лева, докато пресният вече е на 14 лева за килограм. Попчето е достъпно за всички 5 лева за килограм. Ако гражданите предпочитат да си сготвят вкусна рибена чорба, ще са им нужни няколко вида риба и непременно глава от толстолоб за 4 лева килограмът, така чорбата няма да е постна. В магазините се продава и пушена сьомга на 4,50 лева за сто грама, а филетата от прясна сьомга по 17 лева. Кралските скариди са 20 лева, ципурата - 14, филето от хек за 9, а замразената акула за 10 лева. Така че риба има, но трябват и пари. "Повечето от купувачите признават, че ще си купят традиционния шаран за никулденската трапеза. Така няма да се охарчат много, а и люспите на рибата са символ на берекет и богатство, пък и за приготвянето му вариантите са много и все вкусни.
Източник: Агенция "Фокус" |