Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургас отбеляза 85 години от рождението на Апостол Карамитев
Автор: Екип Burgas24.bg 13:09 / 17.10.2008Коментари ()651
Бургас отбеляза годишнината от рождението на големия български артист Апостол Карамитев с поредица от културни прояви. Пред единствения в страната бюст-паметник на Карамитев се събраха общинското ръководство, представтели на политически сили, почитатели на изкуството му, както и негови ученици и приятели.

Дошлите на тържеството имаха възможността да се докоснат до живота на Апостол Карамитев чрез разказите на сина му Момчил Карамитев и един от неговите ученици - актьора Юрий Ангелов.

Синът му, Момчил, който в момента снима документален филм за живота на баща си и зради готовност да предостави събираните от него през годините архивите на обществени организации, за да могат да се докоснат до живота и творчеството на баща му.

Апостол Карамитев е родена на 17.10.1923г. Завършва ВИТИЗ през 1951, и бързо се утвърждава като театрална знаменитост в серия от романтични - "Ромео и Жулиета", "Дон Карлос", "В полите на Витоша", "Херцогинята от Падуа", патетични - "Маскарад", "Тревога", "В навечерието", и драматико-ексцентрични роли -
"Скандал в Брикмил", "И най-мъдрия си е малко прост", "Службогонци", "Двама на люлката", "Варшавска мелодия", "Цената", "Монахът и неговите синове", "Мария Стюарт", "Хенри Четвърти", "Кралят на книга шеста", "Еснафи".

Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура - "Машиннописци", "Аз, баба, Илико и Иларион", преподава във ВИТИЗ (Неговият студент Велко Кънев си спомня: "Той беше уникален. Нямаше разлика между това, на което ни учеше във ВИТИЗ, и това, което правеше в театъра"), участва в записите на знамените радио-пиеси като "Майка на своите деца", "Майстори", "Женитба", "Обикновено чудо" и буди сутрин децата по радиото с характерния си, топъл тембър, със занимателни приказки в сериала "Весел ранобудник".

Днес по-младите могат да познават Апостол Карамитев единствено от ролите му в киното -"Специалист по всичко",и "Любимец 13", "Утро над родината", "Наша земя", "Песен за човека", "Героите на Шипка", "Нощта срещу 13-ти", "Това се случи на улицата", "Двама под небето" - до върховите му постижения в "Един снимачен ден", "Рицар без броня", "Бялата стая" и "Сватбите на Йоан Асен" (цар Йоан Асен II) .



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgas-otbelyaza-85-godini-ot-rozhdenieto-na-Apostol-Karamitev-63004
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.