Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
МОСВ: В Синеморец никога не е имало пречиствателна стнация
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 08.10.2008Коментари ()439
©
Проверката на състоянието на морската вода в района на с. Синеморец, община Царево е показала, че т.нар. "експериментален пречиствателен модул" в селото никога не е бил въвеждан в експлоатация. Това съобщи за "Дневник" пресцентърът на Министерството на Околната среда и водите" (МОСВ). По информация на министерството , негови експерти са констатирали, че непречистените води от селото и новопостроените там хотелски и апартаментни комплекси се заустват направо в Черно море чрез изграден "довеждащ колектор". "Той заобикаля /байпасира/ пречиствателния модул и директно се зауства на около 20 -25 метра навътре в морето", гласи официалната информация на МОСВ. Според проверката на дневник, направена на място обаче, заустването с извършва на не повече от десет метра в залива "Св. Яни" само на стотина метра от най-посещавания плаж в селото "Бутамята". Според местните хора обаче, течението отнася фекалните води и до другите два плажа в района - Силистар и при устието на р. Велека.

Проверката на водата в района на Синеморец бе извършена по разпореждане на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров на 11 август. Тя бе възложена на експерти от Басейнова дирекция - Варна и РИОСВ- Бургас,а повод за нея станаха сигнали за замърсяване на крайбрежните води в района на Синеморец. Както morski.dnevnik.bg вече писа за за заустване в морето на отпадъчни води без пречистване е съставен акт на кмета на Община Царево Петко Арнаудов. Наказателното постановление е в размер на 3000 лв. Съставен е и акт на главния архитект на общината за издадените разрешителни за строеж по реда на ЗУТ без наличие на разрешително по чл.46, ал.1, т.3 от Закона за водите, което е необходимо условие за одобряване на проекти. Наказателното постановление е в размер на 1000 лв -максимално предвидената съгласно Закона за водите.

"Смятам да обжалвам решението да ми бъде наложен акт", каза по повод решението на министър Джевдет Чакъров кметът на Царево Петко Арнаудов. Той обаче отказа, каквито и да е коментари по повод констатацията, че пречиствателната станция в Синеморец никога не е работила с аргумента, че "в проблема се търсела само сензацията". Друг аргумент на Арнаудов е уточнението, че "В Синеморец никога не е имало пречиствателна станция, а само експериментален пречиствателен модул, за който не сме сигурни, че изпълнява функциите си". Въпреки това, според Арнаудов, нито един от новопостроените хотели или апартаментни комплекси в селото няма пречиствателен модул. Отпадните им води се вливат направо в канализацията, откъдето попадат в морето.В началото на септември обаче районният кмет на Синморец Петко Симеонов бе далеч по-категоричен от Арноудов: "Модулът в Синеморец никога не е работил", заяви официално той. На въпроса, какво смята да предприеме, за решаването на проблема Петко Костадинов каза: "Питайте Арнаудов. Нека той да ви каже. Аз нищо не мога да предприема."

Източник: в. "Дневник"



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/MOSV-V-Sinemorec-nikoga-ne-e-imalo-prechistvatelna-stnaciya-61861
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.