800 млн. души страдат от глад и недохранване | ||||||
| ||||||
Съвместното сътрудничество на компаниите стартира в Европа. Крайната цел на учредителите на Международната Коалиция за борбата с разхищението на храна (МКБРХ) е да вдъхнови други фирми и организации да приемат и въведат програми за намаляването на похабяването на храна. Днес живеем в свят, в който повече от 30% от цялата храна, която произвеждаме се разхищава. В същото време повече от 800 милиона души страдат от глад и недохранване. През следващите 35 години, се очаква населението на света да нарасне от 7 до 9,6 милиарда, което поставя природните ни ресурси под нарастващ натиск. Ето защо, според членовете на МКБРХ, е неприемливо да се разхищава храна, която би могла да бъде консумирана. В този смисъл, благодарение на големия си мащаб, именно, хранителната индустрия може да играе огромна роля в намаляването на хранителните отпадъци. Проучванията показват, че разхищението на храна съпровожда всеки етап от веригата на хранителната промишленост - от производството до потреблението (реколта, съхранение, транспортиране, подготовка, сервиз, консумация и т.н.). Съвместният подход на коалицията се основава на ангажираност на всеки участник, призовавайки го да поеме своята отговорност в борбата с разхищението на храна. Заедно членовете на коалицията имат най-голям географски обхват в света в сферата на хранителните услуги и съответно, имат потенциал да действат на всеки етап от веригата - от производството до потреблението. Към днешна дата съществуват много организации и инициативи, които участват активно в борбата срещу разхищението на храна. Това, което цели МКБРХ е да максимизира ефекта на колективното въздействие, като поставя акцент върху конкретни действия. Целта е да обедини най-добрите подходи, които се прилагат в момента, да добави нови елементи към тях, така, че да бъде обхванат всеки един етап от веригата на хранителната индустрия. Коалицията в момента стартира проект в училища в различните страни на Европейския съюз. Тя работи в насока да определи на кои етапи от веригата се получава похабяването на храни, за да намери ефективни решения за намаляване на разхищението им, както и да създаде информираност по проблема сред крайните потребители: ученици и учители. |