© Impact Press Group | | Пилешкото месо, което се продава у нас е с 50% вода и увеличено количество сол, твърдят експерти, позовавайки се на проучвания на европейски специализирани лаборатории. Причината е желанието на производителя да увеличи теглото и оттам - цената, която получава за стоката си. Само европейски лаборатории показват точното съдържание на пилетата ни.Проверка на БНТ показа, че три пилета, закупени от наш магазин, при еднакво печене дават същия резултат - едното от тях е с най-много вода, въпреки че цената е средната.
Според Пламен Моллов, шеф на Агенцията по безопасност на храните, наличието на вода не е опасно за здравето на хората и затова не се отчита от лабораториите ни.
Според него, в българските пилета няма случаи на установени антибиотици, които да застрашават здравето на българите. Моллов посъветва купувачите да не избират месо само по най-ниската цена и да предпочитат утвърдени марки и производители. |