Бургаските хлебопроизводители не искат да работят с големите вериги магазини | ||||||
| ||||||
"Причината са жестоките условия, които се предлагат на местните производители във вид на отстъпки, такси и бонуси, което много затруднява самите производители. Търсят се отстъпки от порядъка на 20 до 40 процента, а ние самите работим на марж от 5 до 10 процента, за това местните производители продават в собствени магазини, малките квартални търговски обекти и малки магазини", каза Людиев. Той допълни, че към момента няма тенденция за фалити на хлебопроизводители. По думите му, ако се появи такава тенденция, то би се наложило в България да се внася хляб. Людиев каза, че в момента производителите на хляб и хлебни изделия в страната са около 680, докато преди десет години те са били над 2200. Той посочи, че през тези години са оцелели най-силните фирми, които се адаптират към пазара и дават добро съотношение на цена-качество. По думите му за редуциране на броя на производителите на хляб влияние са оказали именно и веригите, заради които са фалирали част от хлебопрозводителите. Димитър Людиев, каза още че има случаи макар и малко, при които български производители изнасят своя продукция в чужбина и това са предимно фирми от пограничните райони, които предлагат своя продукция в Румъния и Гърция и малко в Сърбия. Източник: Радио "Фокус" |