Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Съкратените: Фалитът на Бургаската корабостроителница е умишлен
Автор: Екип Burgas24.bg 12:40 / 24.01.2014Коментари ()2621
© Burgas24.bg
Фалитът на Бургаската корабостроителница е умишлен. Това се казва в примерния сигнал на съкратените работници и служители от "Бургаски корабостроителници" до Районна прокуратура - Бургас и ДАНС. В сигнала се казва, че от приватизирането на дружеството от 2000 г. е започнало целенасочено и системно източване на фирмата, което е довело до нейния фалит в края на 2013 г., в резултат на което работниците и служители са уволнени и принудени да подпишат заповеди за уволнение в присъствието на въоръжена охрана.

"Останахме на улицата, без да ни бъдат изплатени заплати за месеци наред, които възлизат в размер на 700 000 лева. Непрекъснато и безогледно корабостроителницата бе залагана за кредити, обслужващи фирми от новия холдинг. Кулминацията бе през 2007 г. с приватизирането от корабостроителницата на електрокарния завод в Лом за сумата от 4 млн. със задължението да изплати всичките му задължение, тогава в размер на 3 млн. лв. За да осигури участието на ломската фирма в строителството на Дунав мост 2 корабостроителницата е принудена да тегли кредит и да предостави средствата на горната фирма. По същия начин е бил финансиран и Холдинг "Пътища". Съгласно приватизационния договор публично известният реален собственик на корабостроителницата - Васил Божков, криейки се юридически зад "Бургаски корабостроителници", се задължаваше да инвестира 7 млн. долара. Изпълнението на всички след приватизационни ангажименти е отчитано с фиктивни документи, а до ден днешен в корабостроителницата не е инвестиран нито лев", се казва още в сигнала, прочетен от Валентина Иванова, съкратена служителка на завода. "Ремонтите и строителството на кораби се представиха като инвестиции в завода. Учудващо е обаче бездействието на Агенцията по приватизация, която не направи нито една проверка за вложените инвестиции. От 2010 г. започна най-безогледното и най-арогантно ограбване на фирмата, оставяйки и персонала без заплати. Тогава прокурист на дружеството беше Живко Демирев, а като лице, контролиращо цялото изходяща и входяща документация, както и всички приходи и разходи, се явяваше Кирил Кънев. И докато Демирев се грижеше поне хората да получават заплати, то след освобождаването му след септември и назначаването на нов прокурист Антоанета Съчманлиева с образование Спортно училище заводът спря да плаща и заплати на персонала. Въпреки осигуряване на заплатите, Демирев подава искане за изготвяне на ПУП, с което сега става ясно, че се е целяло унищожаването и прекратяването на дейността на завода. стана известен и фактът, че искането за промяна на ПУП-а е от Демирев, който е представител на "Бургаски корабостроителници" т.е. актът е самоубийствен, а заедно с това е подписал и договор, с който дружеството се задължава да заплати за ПУП-а 150 000 лева на фирма на Филипов. Извършени са и незаконни разпореждания с имущество, пренасочвани са парични потоци на други предприятия" се казва още в сигнала като се дават и конкретни примери за това.

"Отклонени са огромни средства, както и безпрецедентни по размерите си комисионни. Една от последните е в размер на 425 хиляди долара комисионна за ремонт", се казва също в сигнала.

В него се казва, че корабостроителите молят за цялостна проверка, която да установи причината за дълговете и тежката задлъжнялост на фирмата. Те настояват да научат кой е виновен за довеждането на предприятието до фалит, който считат, че е умишлен. Търси се отговорност от хората, които са отговаряли за ръководството на фирмата.

Източник: Радио "Фокус"




Още по темата: общо новини по темата: 45
13.03.2014 »
11.02.2014 »
03.02.2014 »
29.01.2014 »
24.01.2014 »
23.01.2014 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Sukratenite-Falitut-na-Burgaskata-korabostroitelnica-e-umishlen-475346
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.