Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Започват "Мръсни дни". Какви табута налага народният календар?
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 25.12.2013Коментари ()866
©
Мръсните дни продължават до Йордановден, когато водата се кръщава. На снимката: уникалното Мъжко хоро в река Тунджа в Калофер на 6 януари.
Първият от трите дни, в които се празнува Коледа, се отбелязва с празнични хора след тържествената служба в църква. Коледарите черпят от получерното вино, наддават за краваите на своите избранници, а събраните пари често предоставят на църквата, училището или читалището.

От Коледа до Йордановден в народния празничен календар се отбелязват 12 дни, свързани с представите, че през този период се явяват нечистите сили, които вредят на хората. За предпазване от тях се спазват редица забрани. Седянки и сватби не се правят, не се изработват мъжки дрехи и не се излиза навън нощно време, защото именно тогава бродят злите сили. Жените не тъкат, не предат, не шият, като това особено стриктно се спазва от бременните и жените във фатална възраст.

От пепелта на огнището се поръсва двора, а в дрехите на всеки се зашива чесънче. С вярата, че заченато през тези дни дете ще стане лош човек и ще вижда вампири, е свързана забраната за полово общуване. Ако се роди дете, в 24 часов срок му се изтъкава, ушива и облича ризка, за да не се превърне то в караконджул. При къпане на дете, във водата се пуска горящ въглен. Възрастните не се къпят в периода на мръсните дни, защото водата е некръстена.

Източник: ПОТВ


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Zapochvat-Mrusni-dni-Kakvi-tabuta-nalaga-narodniyat-kalendar-470796
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.