Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Болници пробвали да източат НЗОК
Автор: Екип Burgas24.bg 10:06 / 17.12.2013Коментари ()662
© Burgas24.bg
Болници са пробвали да източат Националната здравноосигурителна каса с половин милион лева за месец. Това става ясно от изненадваща проверка, направена в лечебните заведения в цялата страна през миналата седмица, съобщи вчера управителят на финансовата институция д-р Румяна Тодорова.

Въпросните болници са хоспитализирали пациенти, които са можели да бъдат лекувани успешно и у дома. Хората обаче са принуждавани да останат в клиниките, за да се отчете по-голям оборот болни и да се вземат повече пари по клинични пътеки. Най-много са тези пациенти в Александровска болница в София, в частната "Сердика" и в болниците за рехабилитация в страната, посочи д-р Тодорова и обясни, че до дни ще се направи подробен анализ кое лечебно заведение с колко точно се е опитало да надхитри инспекторите от НЗОК.

Диабетик, приет с кръвна захар 11, вместо да бъде излекуван в лечебното заведение, е изписан с показател 20. В друг случай при 40 места за лежащоболни са отчетени 62-ма лекувани по едно и също време, което означава, че в едно легло трябва да е имало по двама пациенти. Това са едни от най-фрапиращите парадокси, засечени по време на проверката, цитирани от управителката на касата. Тя посочи, че хоспитализациите в болниците в страната през ноември са скочили с близо 60%, при положение че не е имало епидемия.

Опити за източване на пари за мними болни инспекторите не са открили засега само в Монтанско, Силистренско и в София-област.

На болниците, които са надули сметките с хора, които не са били за хоспитализация, няма да бъдат изплатени общо 500 хил. лева, посочи д-р Тодорова.

Всички лечебни заведения са подписали приложенията към Националния рамков договор и получават втория транш от парите. Така управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова отрече твърденията на Българския лекарски съюз, че болниците не разбирали какво се случва с плащанията.

136,5 млн. лв. са изплатени на болниците през декември, заплатите на лекарите, медицинските сестри и всички работещи в тях са осигурени.

Дължимите 20% за изработената дейност през септември и ноември ще им бъдат преведени след Нова година още с постъпването на първите пари в бюджета. Това каза още управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Тя заяви, че е получила уверение лично от министъра на финансите Петър Чобанов.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bolnici-probvali-da-iztochat-NZOK-469668
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.