Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Експерти обсъждат мерки за възстановяване находището на синя хвойна в ПП "Странджа"
Автор: Екип Burgas24.bg 10:35 / 04.12.2013Коментари ()751
Дирекцията на Природен парк (ДПП) Странджа организира кръгла маса на тема: Мерки за възстановяване и разширение на находището на синя хвойна в ПП "Странджа". Форумът е в рамките на проект "Устойчиво управление и устройство на Природен парк "Странджа", който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от Държавния бюджет на България, чрез оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", Ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие".

Кръглата маса ще се проведе на 10 декември, вторник, от 10.30 часа в заседателната зала на ДПП "Странджа" - гр. Малко Търново.

Във форума ще участват представители на: Регионална дирекция по горите - Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите - Бургас, ТП Държавно горско стопанство - Малко Търново, общинско предприятие "Общински гори" - Малко Търново, д-р Дико Патронов - лесовъд, старши научен сътрудник по екология на гората и експерти на ДПП Странджа.

Основен докладчик на кръглата маса ще бъде д-р Дико Патронов. Той ще запознае участниците със състоянието на Природна забележителност (ПЗ) "Градището - естествено находище на синя хвойна" в Природен парк Странджа. Това е единственото находище на синя хвойна /Juniperus communis L./ в Югоизточна България. Ще се предложат и обсъдят мерки, които следва да се предприемат за съхранението и разширението на находището.

Акцент в последващите дискусии ще бъдат възможностите за разширяване местообитанието на синята хвойна чрез залесяване с фиданки, отгледани в съществуващия специализиран разсадник за редки и защитени видове растения в местността "Качул", създаден по Оперативна програма Околна среда от Дирекцията на Природен парк "Странджа".

Природна забележителност "Градището - естествено находище на синя хвойна" е обявена през 1974 година с цел опазване на единственото находище на този иглолистен вид в най-високата част на българска Странджа. Един от инициаторите за обявяването на защитената територия е д-р Дико Патронов. ПЗ обхваща площ от 2.0 ха и попада в землището на град Малко Търново. Формацията е частично нарушена при извършените реконструкции в този район и залесяването му с черен и бял бор.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Eksperti-obsuzhdat-merki-za-vuzstanovyavane-nahodishteto-na-sinya-hvoina-v-PP-Strandzha-467452
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.