Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Днес църквата почита паметта на Св. Стилиян
Автор: Екип Burgas24.bg 12:31 / 26.11.2013Коментари ()702
© Burgas24.bg
На 26 ноември Православната църква почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски - наречен още Детепазител, защото се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Според данни от негови жития той е родом от Пафлагония (Мала Азия). Живял е в края на IV и началото на V век. Бил е чудотворен лечител на децата, заради което има прозвището "Детепазител".

Св. Стилиян е роден и живял в периода между 400 и 500 г. сл.Хр. в Пафлагония, която се простирала покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Той раздал цялото си наследство на нуждаещите се и станал монах. По-късно решил да се отдалечи и да се отдаде на още по-строг живот, на отшелничество. Простил се с братята от манастира и поел навътре към пустинята, в необитаваните от никого места. Там се заселил в една пещера и заживял живот небесен. Така много години Св. Стилиян преживял в отшелничество. Той имал чудотворна сила за лекуване на болни деца.

Майки от близо и от далеч, нарамили своите сакати или болни дечица, прииждали при светеца, пълни с вяра, че ще намерят лек за своята болка. Най-различни болестни страдания при децата се стопявали мигом, като че никога да не са били преди това. Но не само децата лекувал старецът. Името му на чудотворец още се прославило и с това, че с молитвата му неплодните раждали. По неговата молитва бездетните жени придобивали прекрасни и здрави деца.

На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи с дете или държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на кърмачетата (има икона, намира се в черквата на с. Сатовча, Разложко, където Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета).

Според народната вяра през целия ден не се работи нищо в къщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.

На този ден имен ден празнуват всички, които носят името Стилиян (означава - стълб (Greek), Стела, Стилияна, Стиляна, Стилян, Щилиян (Щилиян - разновидност на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Dnes-curkvata-pochita-pametta-na-Sv-Stiliyan-466134
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.