Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Специалисти: Болниците ни бъкат от инфекции
Автор: Екип Burgas24.bg 09:19 / 19.11.2013Коментари ()690
© Burgas24.bg
Болниците ни бъкат от вътрешноболнични инфекции, в тях се множат всякакви "коки", които докарват пневмонии и възпаления на пикочните пътища. Това стана ясно от изказване на националния консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев, който е и директор на Националния център по заразни и паразитни болести, вчера.

Въздухът в операционните не е стерилен, в лечебните заведения се работи с вода от чешмата, а не с дестилирана. Това са едни от основните причини за заразите, с които човек обикновено излиза от лечебниците.

Затова по думите на проф. д-р Кантарджиев обикновено към 15-ия ден след изписването пациентът развива пневмония или урофилия - инфекция на пикочните пътища. При имплантирането на стави обаче е възможно проявите на заразата да се появят твърде късно - дори след 12 месеца.

Лекарите в болниците тушират вътрешноболничните инфекции с прекомерната и ненужна употреба на антибиотици. Това коментира микробиологът доц. Цветан Велинов, който изтъкна, че по този показател сме на 3-то място в европейската класация. Той посочи, че за разлика от Европейския съюз, където 95% от антибиотиците се приемат извън клиниките, т. е. в къщи и едва 5 на сто в лечебните заведения. В България 20% се консумират в лечебните заведения и 80 на сто се дават за домашно лечение. По мнението на специалистите това е причината в последните години хората да стават все по-резистентни към тях.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Specialisti-Bolnicite-ni-bukat-ot-infekcii-464884
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.