Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Бургаски лекари спасиха живота на бебе с аневризма на ръката
Автор: Екип Burgas24.bg 16:09 / 13.11.2013Коментари ()1393
©
Съдови хирурзи от МБАЛ-Бургас спасиха момиченце на година и половина с аневризма на ръката колкото ябълка. Детето е получило разширение на артерията на дясната ръка при взимане на кръв (венепункция) няколко седмици по-рано в друго лечебно заведение. След като виждат, че в ръката на детето се появява бързо нарастващ пулсиращ отток, родителите се обръщат за помощ към Отделението по съдова хирургия, ръководено от д-р Валентин Василев, което е част от Бургаската болница.

Случаят на малката пациентка е достоен за учебниците по медицина, защото аналогичен не е срещан в страната. Аневризмите не са типични заболявания в ранна възраст и досега никой не е предполагал, че могат да се причинят от обикновена венепункция.

"Оперирахме детето по спешност поради риска от разкъсване (руптура) на аневризмата, което почти сигурно би довело до смърт. Извършихме операцията успешно и възстановихме артерията на ръката (артерия брахиалис). Сега момиченцето е в отлично състояние - със запазен крайник и без никакви оплаквания. Аз съм лекар с 30 години практика, но такъв случай не е обсъждан и не е виждан до момента. Това е изключително рядко усложнение", каза д-р Огнян Матков, който е оперирал детето.

Артерията на момиченцето е била с дебелина около 1,5 милиметра, което е нормално за дете на нейната възраст, а размерите на аневризмата са впечатляващи - 3 сантиметра в диаметър или колкото малка ябълка.

При операцията, която е продължила час и половина, е използвана микрохирургична техника. За успешния изход е помогнал големият опит на лекарите от отделението.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaski-lekari-spasiha-zhivota-na-bebe-s-anevrizma-na-rukata-464025
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.