Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
Разрешителното за оръжие става като лична карта
Автор: Екип Burgas24.bg 09:25 / 07.11.2013Коментари ()632
© Burgas24.bg
Пластики, подобни на личните карти, ще заменят досегашните разрешителни за оръжие. Това стана ясно вчера по време на представянето на система за автоматизиран център за контрол на общоопасните средства в Главна дирекция "Национална полиция". Новият документ ще е много по-труден за подправяне, като ще дава право за носене и употреба на пистолети и пушки. В анекс към него ще са изписани и видовете оръжия, които притежателят на картата може да използва.

"Представете си, че разрешението и анексът ще са като шофьорската книжка и талона на колата - ще трябва да бъдат носени заедно", разясниха вчера от отдел КОС. Смяната на старите разрешителни с нови няма да е задължителна.

Тя ще става след изтичане на срока на стария документ. Все още не е ясно кога ще започне издаването на пластиките, тъй като е нужно финансиране, за което МВР ще кандидатства по проект.

Следващата стъпка ще бъде издаването на разрешителни да става по интернет и да се избегне обикалянето от хората по различни институции, за да си набавят нужните документи. Онлайн услугата обаче ще стане след изграждането още на електронни системи и бази данни, които ще дават възможност на служителите сами да проверяват по трите имена
дали лицето има висящи дела и дали отговаря на изискванията за разрешително.

"Сега са необходими да си оставите 2-3 седмици, за да си набавите нужните документи. Същата е процедурата и при подновяване на разрешителното след изтичането му", обясни дългогодишен ловец.

В същото време вчера стана ясно, че за пръв път вътрешното министерство започва издаването на европейски паспорт за огнестрелни оръжия. Такъв трябва да си вадят желаещите да ловуват в някоя от европейските страни, които смятат да напуснат страната ни заедно с оръжието. Паспортът ще бъде необходим и за спортисти, участващи на международни състезания. Таксата за документа ще е 110 лева, като той ще се издава единствено в Главна дирекция "Национална полиция", която се намира на бул. "Александър Малинов" в столицата. Валидността ще е съобразена с тази на разрешителното за оръжие.

Бланките на паспорта са изцяло по европейски стандарт и притежават защитни холограми против фалшификация. На всяка граница ще се слага печат в него, за да може да се следи движението на оръжието. Има вариант документът да е валиден и в трети страни, извън Европейския съюз, но само ако те сключат споразумение.

"След приемането на Хърватия в ЕС оттам поискаха да им изпратим нашия паспорт, за да го използват като образец", обясни вчера началникът на отдел КОС комисар Божидар Василев.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Razreshitelnoto-za-oruzhie-stava-kato-lichna-karta-462897
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.