Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
ЕК идва в края на ноември заради проблеми с поръчките
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 02.11.2013Коментари ()463
©
Европейската комисия е загрижена за ситуацията с обществените поръчки в България. Представители на комисията ще пристигнат в страната в края на ноември. По време на визитата ще се обсъждат "очевидните проблеми, породени от прилагането на българските правила за обществени поръчки и евентуалните им промени".

Това заявиха вчера от генерална дирекция "Вътрешен пазар и услуги", съобщи кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев. Поводът е изказване на вицепремиера Зинаида Златанова пред парламента в сряда.

Пред комисията по еврофондовете в Народното събрание Златанова заяви, че европейските чиновници ще изследват практиките при обществените поръчки с европейски и национални средства, защото при търговете липсва конкуренция. 70% от поръчките били с един кандидат, а това се дължало на качеството на тръжната документация. Вицепремиерът допълни, че проблемът не бил в закона, а в прилагането му.

От ЕК вчера обясниха, че са в диалог с българските власти за преодоляване на недостатъците в законодателството и процедурите. Целта е да се подобри използването на националните и европейските средства "чрез подобряване на конкуренцията и намаляване на корупцията", обясниха от Брюксел. Същите стъпки са предприети и в Румъния, в която има подобни проблеми.

Източник: в. "Труд"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/EK-idva-v-kraya-na-noemvri-zaradi-problemi-s-poruchkite-462153
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.