Вашето име  
 Вашият e-mail адрес  
 Име на получателя  
 E-mail на получателя  
НЗОК гарантира заплатите на лекарите до края на годината
Автор: Екип Burgas24.bg 09:16 / 31.10.2013Коментари ()572
© Burgas24.bg
НЗОК гарантира заплатите на лекарите до края на годината. Вече започва и изплащането на изразходваните от болниците средства за лечение от септември насам, но на 80%, съобщиха от институцията след решение на Надзорния й съвет.

Каквото остане неразплатено от дълговете за 2013-а, ще бъде изплатено през януари за сметка на бюджета за 2014 г., поясниха от касата. Болниците в страната няма да спрат плановия прием, увери пък здравният министър д-р Таня Андреева вчера по време обсъждане на стратегията за сектора за периода 2014-2020 г. Тя няма обяснение защо въпреки това болниците се готвят да отказват планов прием и да работят както досега.

Вчера кабинетът одобри бюджета на НЗОК за следващата година. Над 2,47 млрд. лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания. НЗОК ще разполага общо с 2,8 млрд. лв. за болнична и медицинска помощ ще бъдат насочени 988 млн. лв.

Междувременно обаче стана ясно, че лекари ще протестират 30 минути предупредително в София, Варна, Пловдив и Плевен. "В столицата медиците ще излязат на 1 ноември. Предвижда се те да затворят кабинетите си предупредително за половин час - от 12.30 до 13 часа", обясни главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. Според проф. Милан Миланов - председател на Столичната колегия на БЛС, протестът е насочен към всички, които в момента управляват здравната система - парламента, здравната каса и здравно министерство. Искането им е за 100% плащания на медицински дейности от страна на НЗОК.

Източник: в. "Монитор"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/NZOK-garantira-zaplatite-na-lekarite-do-kraya-na-godinata-461770
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.